Beskjæring. Tynning av solbærbusk. Til venstre før, til høyre etter tynningen.

Aschehoug. begrenset

Beskjæring. Til venstre: skjematisk tegning av pinsering (sommerbeskjæring) av skudd. – Til høyre: Forskjellig sporeskjæring av kvist. – I) Første sporeskjæring ved 1, over 4–5 knopper. Det er vokst frem to langskudd (a) og en fruktspore (b). Om vinteren blir kvistene sporebeskåret ved 2. –II) Første sporeskjæring ved 1, men bare ett langskudd er vokst frem (a) og dessuten to fruktsporeemner (c). Annen sporeskjæring ved 2. – III) Etter to sporeskjæringer ved 1 og 2 har det siste årsskuddet utviklet seg til et fruktskudd (d), det er blitt to fruktsporer og to fruktsporeemner (b og c). – Generelt gjelder ved skjæring at det bør skjæres i nærheten av knopper eller ved grunnen av en kvist eller gren, og sårflaten bør gjøres minst mulig.

Aschehoug. begrenset

Beskjæring brukes i hagebruket for å regulere vekst, form og fruktbarhet hos mange treaktige pryd- og nyttevekster. Nødvendig på frukttrær og bærbusker, spesielt ved planting, da kvistene skjæres delvis sterkt tilbake. Beskjæring kan også være tynning, det vil si bortskjæring av eldre eller syke grener, eller grener som sitter for tett. Bør vanligvis utføres mens trærne er i hvile, som regel mellom februar og april. Tidligere ble beskjæring nyttet i større utstrekning for å gi trærne bestemt form, formtrær.

Beskjæring kan også være pinsering om sommeren for å stanse lengdeveksten hos nye skudd ved at toppen knipes av. Sporeskjæring er tilbakeskjæring av årskvister om våren over 5–8 knopper for å omdanne dem til dverggrener med blomsterknopper. Ved forynging av eldre trær brukes av og til en radikal nedskjæring av hele kronen (allétrær, høye frukttrær).

Beskjæring av røttene utføres ved planting, vesentlig for å fjerne skadde røtter, og for å renskjære sårede røtter. Urteaktige planter beskjæres også, for eksempel tomater, agurker, meloner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.