Ellipse
En ellipse er en kurve der summen av et punkts avstand til to bestemte punkter (brennpunktene) er konstant.
Ellipse
Lisens: CC BY SA 3.0

En ellipse er en matematisk kurve som defineres ved at for hvert punkt på ellipsen er summen av avstanden til to bestemte punkter, brennpunktene, konstant. En sirkel er et spesialtilfelle av en ellipse, som er karakterisert ved at de to brennpunktene faller sammen til ett punkt: sirkelens sentrum.

Faktaboks

Uttale
ellˈipse

Konstruksjon

Brennpunkter
En ellipse har to brennpunkter.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

En ellipse kan konstrueres ved hjelp av en snor som festes i brennpunktene og strammes ved en blyantspiss, som tegner kurven. Denne metoden brukes for eksempel av gartnere når de skal anlegge blomsterbed.

Egenskaper

På figuren er B og brennpunktene, og BP + BʹP = AAʹ er den store akse. En rett linje gjennom brennpunktene deler ellipsen symmetrisk og kalles den store akse. Den lille akse aaʹ står vinkelrett på midten av den store og deler også ellipsen symmetrisk. Aksene skjærer hverandre i punktet C, som er ellipsens sentrum.

Ellipsen er en lukket kurve og hører til kjeglesnittene. Kurvens eksentrisitet, e, som er forholdet mellom brennpunktenes avstand og den store aksen, er mindre enn 1 og bestemmer ellipsens form. Jo mer eksentrisiteten nærmer seg 0, desto mer nærmer ellipsen seg en sirkel.

I et rettvinklet koordinatsystem har ellipsen ligningen \(\frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1\) når koordinatsystemets origo velges i ellipsens sentrum og koordinataksene faller sammen med ellipsens akser. Her er a og b de to halvaksenes lengde, avstanden mellom brennpunktene er \(2\sqrt{a^2-b^2}\) og eksentrisitetene \(e=\sqrt{1-\left(\frac{b}{a}\right)^2}\)

ellipse

B og B’ er brennpunktene i ellipsen, AA’ er den store aksen, og aa’ den lille aksen. Aksenes skjæringspunkt, C, er ellipsens sentrum. P er et tilfeldig punkt på ellipsen. Summen av PB og PB' er den samme for alle punkter på ellipsen.

Av /Store norske leksikon ※.

Areal og omkrets

Areal av en ellipse
Arealet av en ellipse er \(\pi \cdot a \cdot b\), der a og b er halvaksene til ellipsen.
Areal av en ellipse
Lisens: CC BY SA 3.0

Arealet av en ellipse er \(\pi \cdot a \cdot b\). Omkretsen kan beregnes ved et elliptisk integral i form av en uendelig rekke.

Ellipser i naturen

Planetene beveger seg i ellipseformede baner som har Solas sentrum som ett av sine to brennpunkter. En stråle som sendes fra det ene brennpunktet og reflekteres i ellipsen vil treffe det andre brennpunktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg