Dry martini
Dry martini er den mest populære martini-cocktailen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Bourbon Street
New Orleans regnes som cocktailens fødeby.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Cocktail er en type drink som består av brennevin, sukker, vann og bitter, og som avkjøles med isbiter. Kategorien ble utviklet i New Orleans i USA på 1800-tallet, og ble svært populær. Etter årtusenskiftet har det blitt en fornyet interesse for klassiske cocktailer, og cocktailbarer har åpnet opp i alle verdens storbyer.

Faktaboks

Uttale

kˈåkkteil

Etymologi
engelsk ‘hanestjert’

I dagligtale brukes begrepene drink og cocktail om hverandre. Formelt er forskjellen på de to at en cocktail inneholder bitter. Det betyr at en cocktail er en drink, men en drink er ikke nødvendigvis en cocktail.

Hovedingrediensen i en cocktail er brennevin. De vanligste variantene er whisky/bourbon, konjakk, gin, rom, vodka og tequila. Ofte bruker man i tillegg likør, ulike typer vermut og bitter, sitrus og sukker. Det store antallet alkoholholdige produkter gjør at variasjonsmulighetene nær sagt er endeløse.

Det finnes flere teorier om hvorfor det heter cocktail, men ingen håndfaste bevis:

  • Man brukte opprinnelig en hanefjær for å røre ut cocktailen
  • Man serverte drinken opprinnelig i et eggeglass, som på fransk heter coquetier, som siden ble forenklet til cocktail
  • En aztekerprinsesse som het Xochitl ga navn til cocktailen.

Fra cocktailhistorien

Definisjonen på cocktail sto på trykk allerede i 1806, i New York-avisen The Balance, and Columbian Repository: Cocktail is a stimulating liquor, composed of spirit of any kind, sugar, water and bitters. Det var imidlertid i siste halvdel av 1800-tallet cocktail ble kjent for et bredere publikum. Denne perioden kalles gjerne cocktailens gullalder.

Den første cocktailboken, «The Bar-tenders Guide» av Jerry Thomas, kom på trykk i 1862. Byen New Orleans regnes som cocktailens hjemby, og mye av det klassiske håndverket innen cocktail, har sin opprinnelse herfra.

Forbudstid, økonomiske nedgangstider og to verdenskriger gjorde sitt til at det ble mindre fokus på cocktailer på 1900-tallet. Kundene etterspurte ikke lenger klassiske cocktailer, og en ny generasjon bartendere lærte ikke å lage det. Interessen tok seg imidlertid opp igjen rundt tusenårsskiftet.

I kjølvannet av fornyede interessen for cocktailer har det også blitt mer oppmerksomhet rundt alkoholfrie drinker, som populært kalles mocktailer.

Noen klassiske cocktailer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg