kaffirlime
Kaffirlime-tre med frukt.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kaffirlime er en treart som tilhører slekten Citrus i rutefamilien. Bladene brukes mye i asiatisk matlaging.

Faktaboks

Også kjent som

papeda, makrut

Vitenskapelig navn
Citrus hystrix

Beskrivelse

Kaffirlime er et lite, tornete tre, opptil 10 meter høyt. Bladene har stilk med store vingekanter slik at de ser «doble» ut, med to blader etter hverandre, blanke og 3–15 cm lange. Treet har små, hvite blomster. Fruktene er knudrete, gulgrønne og 4–5 cm store.

Kaffirlime kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Det tilhører en av de fire artene som er opphavet til de fleste dyrkede sitrusfrukter gjennom krysninger. De andre er mandarin, pomelo og sukatsitron.

Anvendelse

Kaffirlime er spesielt populær i det thailandske kjøkken, men benyttes i hele Sørøst-Asia. Bladene brukes gjerne sammen med ingefær eller galanga, hvitløk og chili i curryretter, grønnsaks-, kylling- og fiskeretter og gir en frisk sitrussmak.

Skall fra vanlig lime eller sitrongress kan erstatte kaffirlime i oppskrifter.

Eterisk olje fra fruktskallet benyttes innen parfymeindustrien.

Historie

Kaffirlime dyrkes i mange tropiske områder, og bladene har blitt populære over store deler av verden. Planten kan også dyrkes som potteplante hos oss.

Innen folkemedisinen har bladene blant annet blitt brukt som insektmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kaffirlime
Citrus hystrix
GBIF-ID
6433679

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg