(spansk Iguazú) ligger på grensen mellom Argentina og Brasil, og har en bredde på ca. 4 kilometer. Høyden ligger mellom 60 og 82 meter.

JGA. Begrenset gjenbruk

Foss, vannfall som dannes der hvor elveløpet går over en mer eller mindre bratt avsats. Vannet kan enten falle fritt eller løpe langs fjellsiden. Fordeles fallhøyden over en lengre strekning kalles det gjerne fossestryk eller stryk, men det er intet skarpt skille mellom disse begrepene.

Fosser kan dannes over et hardt lag hvor det er løsere bergarter under, som ved Niagarafallene, eller hvor en trang yngre dal er gravd ut i botnen av en videre, f.eks. Victoriafallene i Zambezi. I Norge dannes de fleste fosser der breenes erosjon i istiden har skapt bratte trinn i dalen, f.eks. på Rjukan. De høyeste fossene i Norge finnes på Vestlandet, mens de øst- og nordnorske fossene gjerne har størst vannføring.

Det er vanskelig å gi fallhøyder på fosser, fordi begrepet foss ikke er entydig definert. Dermed er ikke fossens øvre og nedre punkt gitt, dersom det ikke dreier seg om en foss med fritt fall. Det benyttes ulike målemetoder; derfor finner man ofte varierende oppgaver over fallhøyden til én og samme foss.

Under er en oversikt over kjente fosser i verden. Tall i parentes angir loddrett fall:

Høyde i meter

Kerepakupai Merú (Salto del Angel), Venezuela

(807) 979

Tugela, Sør-Afrika

(410) 947

Gocta, Peru

771

Yosemite Falls, California, USA

(435) 739

Cuquenán, Venezuela/Guyana

610

Sutherland, New Zealand

(248) 579

Takakaw Falls, Canada

(366) 502

Ribbon Falls, California, USA

491

King George 6, Guyana

488

Wollomambi, New South Wales, Australia

(335) 482

Della Falls, Canada

440

Gavarnie, Frankrike

(240) 421

Kalambo Falls, Zambia/Tanzania

(221) 420

Staubbachfall, Sveits

300

Kaieteur, Guyana

226

Victoria Falls, Zimbabwe/Zambia

103

Niagara Falls, USA/Canada

51

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. juni 2014 skrev Carl S. Bjurstedt

Hei: Se listen over fosser, både etter fritt fall og total høyde i www.word.waterfall.database.com Stor diskrepans i fht listene i snl. Ut fra WWD, har jeg Eurasias og Norges (6 og 7 i verden) høyeste etter totalt fall utafor kjøkkenvinduet mitt (Vinnu og Skorga).

4. desember 2014 skrev Anne Marit Godal

Orsak seint svar! Vi har dessverre ingen fagekspert på fossar no. Lista over ser ikkje ut til å vere ei liste over over dei med høgast fall. Eg legg inn sida du føreslår som utvald lenke, men merk at dei på sida si opplyser om at dei manglar data om mange fossar.Helsing frå Anne Marit i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.