Søre Mardalsfossen

Søre Mardalsfossen, Eikesdalen i Møre og Romsdal. Vannet faller fritt i to konsentrerte fall.

Av /NTB Scanpix ※.
Iguazufallene

Iguazufallene (spansk Iguazú) ligger på grensen mellom Argentina og Brasil, og har en bredde på ca. 4 kilometer. Høyden ligger mellom 60 og 82 meter.

Iguazufallene
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

En foss er et vannfall som dannes der hvor elveløpet går over en mer eller mindre bratt avsats. Vannet kan enten falle fritt eller løpe langs fjellsiden. Fordeles fallhøyden over en lengre strekning kalles det gjerne fossestryk eller stryk, men det er ikke noe skarpt skille mellom disse begrepene.

Faktaboks

Uttale

fåss

Etymologi
norrønt foss ‘vassfall’, fra urgermansk *fursaz ‘vassfall, strøm’, av den indoeuropeiske roten *pers- ‘sprute, sprøyte, dynke’
Også kjent som

vassfall

Fosser kan dannes over et hardt lag hvor det er løsere bergarter under, som ved Niagarafossen, eller hvor en trang yngre dal er gravd ut i botnen av en videre, for eksempel Victoriafallene i Zambezi. I Norge dannes de fleste fosser der breenes erosjon i istiden har skapt bratte trinn i dalen, for eksempel på Rjukan. De høyeste fossene i Norge finnes på Vestlandet, mens de øst- og nordnorske fossene gjerne har størst vannføring.

Verdens høyeste fosser

Det er vanskelig å gi fallhøyder på fosser, fordi begrepet foss ikke er entydig definert. Dermed er ikke fossens øvre og nedre punkt gitt, dersom det ikke dreier seg om en foss med fritt fall. Det benyttes ulike målemetoder; derfor finner man ofte varierende oppgaver over fallhøyden til én og samme foss.

Under er en oversikt over kjente fosser i verden. Tall i parentes angir loddrett fall:

Foss Høyde i meter
Angelfossen, Venezuela (807) 979
Tugela Falls, Sør-Afrika (410) 947
Gocta, Peru 771
Yosemite Falls, California, USA (435) 739
Cuquenán, Venezuela/Guyana 610
Sutherland, New Zealand (248) 579
Takakaw Falls, Canada (366) 502
Ribbon Falls, California, USA 491
King George VI Falls, Guyana 488
Wollomambi, New South Wales, Australia (335) 482
Della Falls, Canada 440
Gavarnie, Frankrike (240) 421
Kalambo Falls, Zambia/Tanzania (221) 420
Staubbachfall, Sveits 300
Kaieteur, Guyana 226
Victoriafallene, Zimbabwe/Zambia 103
Niagarafossen, USA/Canada 51

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nystad, Jens Fredrik: Fossene i Norge. Oslo, 2021.

Kommentarer (2)

skrev Carl S. Bjurstedt

Hei: Se listen over fosser, både etter fritt fall og total høyde i www.word.waterfall.database.com Stor diskrepans i fht listene i snl. Ut fra WWD, har jeg Eurasias og Norges (6 og 7 i verden) høyeste etter totalt fall utafor kjøkkenvinduet mitt (Vinnu og Skorga).

skrev Anne Marit Godal

Orsak seint svar! Vi har dessverre ingen fagekspert på fossar no. Lista over ser ikkje ut til å vere ei liste over over dei med høgast fall. Eg legg inn sida du føreslår som utvald lenke, men merk at dei på sida si opplyser om at dei manglar data om mange fossar.Helsing frå Anne Marit i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg