katadrom

Ål er en av de katadrome fiskene i Norge. Bildet viser Anguilla anguilla, ål. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Skrubbeflyndre, også kjent som skrubbe, Platichthys flesus. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

En katadrom fiskeart er en art som gyter i saltvann og deretter vandrer opp i ferskvann. Katadrome arter lever så og gjennomfører mye av veksten sin i ferskvann. Når de når kjønnsmoden alder, vandrer de ut i saltvann igjen for å gyte. I Norge gjelder dette ål og skrubbeflyndre. Trepigget stingsild kan også foreta vandringer fra salt- og brakkvann og inn i ferskvann. De katadrome artene kan også vokse opp i hele livet i saltvann uten noe ferskvannsstadium (se anadrom).

Faktaboks

uttale:
katadrˈom
etymologi:
av kata- og -drom

Katadrom strekning

Innen naturforvaltning omtales også utbredelsen av katadrome arter oppover i vassdragene som katadrom strekning. I vassdrag uten fysiske barrierer som dammer, vannkraftanlegg eller kulverter under veier som ål ikke klarer å forsere, så kan katadrom strekning være mange mil innover i landet. Det er påvist ål i alle norske fylker, og i nærmere 1800 norske innsjøer, og således kan katadrom strekning i hvert fall regnes fra utløpet av disse og ned til sjøen.

Det er stor variasjon i hvor gode ulike arter er til å vandre. Mindre fosser, som er et absolutt hinder for laks og sjøørret, vil ikke nødvendigvis være et hinder for ål, da den har evnen til å passere vertikale stengsler, og eventuelt ta omveien via land. Skrubbeflyndre er derimot langt mindre i stand til å forsere stryk eller barrierer i vassdragene.

En av årsakene til at bestandene av katadrome arter som ål har avtatt sterkt siden 1980 i Europa, er fysiske inngrep som begrenser katadrom strekning i vassdragene våre. Analyse av DNA-spor i vann (miljø-DNA) etter vandrende fiskearter som de katadrome, har vist seg å være en framtidsrettet metode for å sannsynliggjøre vandringsbarrierer, og således avgrense dagens utstrekning av katadrom strekning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg