Faktaboks

Arkimedes

Gresk Ἀρχιμήδης. Bokstaven χ (khi) kan transkriberes på flere måter, og navnet har blitt skrevet Arkhimedes, Arkimedes, Archimedes og Arcimedes.

Uttale
arkimˈedes
Født
287 fvt., Siracusa (nå Italia)
Død
212 fvt., Siracusa (nå Italia)
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Arkimedes. Arkimedes planlegger forsvaret av Siracusa. Stikk fra 1740.

.
Lisens: fri
Arkimedesskruen ved Arekilen, Hvaler
Arkimedesskruen er en av Arkimedes' mest kjente oppfinnelser. I Norge er det bygget én skrue, i Hvaler. Formålet med byggingen var å tømme sumpområdet Arekilen for å få bukt med malaria-epidemier (koldfeber). Skruen ble drevet av et vindmølleanlegg og man lyktes i å tømme Arekilen i 1916. Demningen brøt imidlertid sammen og man ga opp prosjektet. Skruen ble restaurert i 1985 og er i dag en del av Arekilen naturreservat.

Arkimedes. Arkimedes oppdager loven om oppdrift i væsker. Ifølge legenden skal han ha løpt opp av badet mens han ropte Heureka ('Jeg har funnet det'). Tresnitt fra 1500–tallet.

.
Lisens: fri
Arkimedesloven

Arkimedesloven. Når aluminiumssylinderen blir nedsenket i vann, er sylinderen påvirket av en kraft som virker oppover, en oppdrift. Denne kraften er lik tyngden av et lodd på 100 g, det vil si tyngden av det vannvolumet på 100 cm3 som sylinderen fortrenger.

Av /Store norske leksikon ※.

Arkimedes var en gresk matematiker, fysiker og oppfinner som regnes for en av antikkens viktigste vitenskapsmenn. Han er aller mest kjent for oppdagelsen av arkimedesloven.

Biografi

Arkimedes ble født i SiracusaSicilia. Trolig var han en slektning av kongehuset. En tid studerte han i Alexandria, men størstedelen av sitt liv bodde han i hjembyen, opptatt av matematiske og fysiske studier.

Da byen falt for romerne og ble plyndret, ble Arkimedes drept av en romersk soldat. Etter tradisjonen forsøkte han i siste øyeblikk å beskytte sine matematiske tegninger i sanden og ropte: «Trå ikke på mine sirkler!». Den romerske general Marcellus lot ham begrave med store æresbevisninger.

Betydning

Arkimedes var særlig kjent for en rekke maskiner og apparater som han oppfant, blant annet Arkimedes' skrue (se bilde), en mekanisme for å løfte vann. Da hjembyen Siracusa ble beleiret av romerne, lyktes det byen å holde ut i nesten tre år ved hjelp av krigsmaskiner konstruert av Arkimedes.

Mange av Arkimedes' verker er gått tapt, men en hel del av dem er blitt bevart gjennom arabiske oversettelser. I 1906 fant den danske filologen Johan Ludvig Heiberg (1854–1928) i Konstantinopel et gresk matematisk manuskript som var overskrevet med bønner på latin som en palimpsest. Dette var Arkimedes’ «Metoden for mekaniske satser», et brev som Arkimedes skrev til sin venn Eratosthenes hvor han gjorde rede for hvordan han hadde funnet frem til flere av sine resultater. Arkimedes’ palimpsest befinner seg i dag i Walters Art Museum i Baltimore i USA. Computeranalyser har funnet frem til flere detaljer om den originale greske teksten.

Som matematiker var Arkimedes utvilsomt oldtidens største. I verket Sandregningen gir han en beregning av antallet av sandkorn som Jorden kan inneholde. I praksis legger han her frem en metode for å uttrykke vilkårlig store tall.

Ved å bruke innskrevne og omskrevne regulære polygoner fant han at tallet π måtte ligge mellom verdiene 31/7 og 310/71. Han gav formler for volum og overflate av en kule som riktignok avhenger av en eksakt verdi på π som han ikke hadde ennå. Han bestemte arealet av parabelsegmenter, og ved hjelp av metoder som er nær beslektet med integralregningen, fant han andre arealer og volumer.

En rekke fyndord, foruten det ovennevnte, er tillagt Arkimedes. Han studerte vektstangprinsippet i mekanikken og uttalte: «Gi meg et fast punkt, og jeg skal flytte Jorden». Han gav loven for legemers oppdrift i væsker (arkimedesloven), og brukte den til å bestemme andelene av gull og sølv i kong Hierons krone. Etter tradisjonen fikk han ideen mens han satt i badekaret, hvoretter han løp opp med utropet: «Heureka» («Jeg har funnet det»).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg