skordatur

Skordatur er en måte å stemme et strengeinstrument på som er uvanlig for dette instrumentet. Skordatur brukes særlig for strykeinstrumenter og for instrumenter fra luttfamilien, for eksempel gitaren.

Faktaboks

uttale:

skår-datu:´r

etymologi:

av italiensk 'omstemming'

også kjent som:

scordatura

Grunnen til at man vil stemme om, kan for eksempel være for å framkalle forskjellige klangfarger, for å gi musikeren mulighet til å spille spesielle harmonier eller for å utvide instrumentets toneleie. Hensikten kan også være å imitere andre typer instrumenter eller å gjøre et stykke lettere spillbart, for eksempel hvis det inneholder store intervaller, vanskelige bueoverganger eller uvanlige dobbeltgrep.

Særlig i barokkmusikken og i folkemusikken spiller skordatur en stor rolle. Hos Heinrich Ignaz Franz Biber finner man for eksempel en angivelse om å stemme strengene på fiolinen som c¹-e¹-g¹-c² i hans såkalte «mysteriesonate» (Rosenkranssonate) nr. 12, i stedet for den vanlige stemmingen, som er g-d¹-a¹-e².

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Boyden, David D., Stowell, Robin, Chambers, Mark, Tyler, James & Partridge, Richard (2001): „Scordatura“ i The New Grove. Dictionary of Music and Musicians. 2. utgave. Utgitt av Stanley Sadie og John Tyrell. Bind 22, side 890-894, Oxford University Press

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg