Dobro
Gold Tone resonatorgitar
Resonatorgitar
Knut Reiersrud med Smith & Young resonatorgitar, Oslo World 2020.
Resonatorgitar

Resonatorgitar er en gitar med en konisk resonator av metall i lokket. Dette gir instrumentet en karakteristisk, sterk klang. Resonatorgitar er mye brukt i blues og country, og spilles oftest med bottleneck og lignende spillestil som en steelgitar.

Faktaboks

Også kjent som

dobro

Resonatorgitarer blir ofte kalt for dobro, men dette er egentlig et varemerke for en bestemt gitarprodusent. Navnet kommer av opphavsmennene Dopyera Brothers, brødrene John, Louis og Robert Dopyera. Firmaet de startet i 1928 fikk navnet Dobro Manufacturing Company. Siden 1993 eies rettighetene til varemerket av gitarprodusenten Gibson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Geir Aunaas

Litt korreksjon til gjeldende artikkel:Opphavsmenn til varemerket Dobro heter brødrene Dopyera (John, Louis & Robert) og firmaet som de startet heter: Dobro Manufacturing Company (grunnlagt 1928).I dag eies rettighetene til varemerket av: Gibson Guitar Corp (siden 1993).Dobro er en resonatorgitar, dvs en gitar med mekanisk forsterkning av lyden ved hjelp av metall-koner i gitarkroppen i steden for den vanlige resonanskassen av tre.Dobro benytter en såkalt 'single inverted cone' i sine gitarer. Andre kjente design er: 'tri-cone' og 'biscuit'. Disse benyttes blant annet av National String Instrument Corp.Kan bidra med bilder, om dette er interessant.beste hilsenGeirAu

svarte Geir Aunaas

Av Dobro gitarer finnes to hovedtyper / spillestiler:A - 'square-neck': Gitaren er utstyrt med en kraftig, firkantet hals og spilles liggende på fanget. Det benyttes gjerne finger-plekter og en 'steel-slide' som holdes i handa man vanligvis tar akkorder med. På grunn av den kraftige halsen, kan gitaren stemmes i mange forskjellige tonearter, både dur og moll. Veldig vanlig er 'åpen G' og 'åpen D' stemming. Denne gitar-typen brukes mye i blue-grass og country musikk.B - 'round-neck': Gitaren har en vanlig hals og spilles i ordinær gitar-posisjon. På akkord-handa brukes gjerne en 'bottle-neck' slide. Altså et rør som plasseres på en av fingrene (gjerne lille-fingeren) og som utøveren lar gli mellom bandene. Denne hals-typen tillater ikke like stram stemming som en 'square-neck'. Åpen D stemming er mye brukt. Denne gitar-typen brukes mye i blues musikk.

skrev Stian Ausland Omdal

Denne kunne også flyttes til Musikk - instrumenter - strengeinstrumenter.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg