Fender

Fender Stratocaster, produsert 1963. Gitaren har tilhørt Tore Haugan, som kjøpte den i 1964 for kroner 2600. Haugan spilte i bandene Vikings, Celcius og The Saunters.
Fender Stratocaster
Av .

Artikkelstart

Fender Musical Instruments Corporation er en amerikansk produsent av strengeinstrumenter og forsterkere, etablert av Leo Fender (1909–1991) i 1946 og med hovedkontor i Scottsdale i Arizona. Selskapet har hatt avgjørende betydning for utviklingen av elektriske gitarer, og er spesielt kjent for Fender Stratocaster, som ble lansert i 1954.

Faktaboks

Også kjent som
Fender Musical Instruments Corporation Fender Electric Instrument Company

Historikk

Bassisten Dee Dee Ramone (artistnavn for Douglas Glenn Colvin) i punk rock-bandet Ramones var blant de kjente brukerne av Fender Precision Bass. Bildet er fra Ramones-konserten i Chateu Neuf i Oslo i 1980.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

I 1948 startet Leo Fender utviklingen av sine første elektriske plankegitarer. De ble laget for masseproduksjon, og skulle dessuten ha en hals som kunne tas av gitarkroppen, slik at ødelagte deler lett kunne erstattes. Modellen Esquire ble lansert i 1950. Året etter kom en ny versjon med to pickuper, som først ble kalt Broadcaster, men raskt skiftet navn til Telecaster. Denne gitaren introduserte både en ny lyd og et nytt design.

Fender produserte fra starten av også gitarforsterkere. I begynnelsen av 1950-årene utviklet Leo Fender den elektriske bassgitaren som et nytt instrument. Den første modellen ble introdusert i 1951 under navnet Precision Bass, med en tilhørende forsterker. I 1960 kom Fenders andre bassgitarmodell, Jazz Bass.

Fender Stratocaster fra 1954 ble et stilikon og selve innbegrepet på en elektrisk gitar. Den hadde et futuristisk utseende, tre pickuper og et kroppsnært design med funksjonell plassering av elektronikk og kontroll- og volumknapper. Det tidsriktige navnet Stratocaster skulle gi assosiasjoner til stratosfæren. Introduksjonen av instrumentet sammenfalt med utviklingen av stadig kraftigere forsterkere. Rockens gjennombrudd bidro til gitarens videre suksess.

I perioden 1965 til 1985 var Fender eid av CBS (Columbia Broadcasting System), før selskapet ble kjøpt tilbake av de ansatte.

Bruk

Et stort antall berømte og innflytelsesrike musikere har benyttet Fenders gitarer, deriblant Buddy Holly, Eric Clapton, Ramones Dee Dee Ramone, Van Halens Eddie Van Halen og U2s The Edge. Jimi Hendrix' bruk av Stratocasteren ga denne gitaren et viktig løft i midten av 1960-årene.

Fenders gitarer ble markedsført som forbrukervarer og ikke bare som instrumenter for profesjonelle musikere. Blant amerikansk ungdom ble gitarene raskt populære.

I Norge var det først etter at importrestriksjonene lettet i 1960-årene at Fenders instrumenter fikk vesentlig utbredelse. Hagstrøm Musikk i Oslo startet salg av Fenders gitarer i 1962, og den første Stratocasteren skal ha blitt kjøpt av gitaristen Svein Finjarn i The Beatniks.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Martin Kelly, Terry Foster og Paul Kelly. Fender. The golden age 1946-1970. London: Cassell Illustrated, 2010.
  • «Fender Stratocaster Sonic Blue». Rockheim, 2014. (oppsøkt 16.03.2020).
  • Torben Schössow og Lisbet Torp. «STRØM TIL! – en udviklingshistorie». I Lisbet Torp (red.). Strøm til! En udstilling om el-guitarer og el-basser. København: Musikhistorisk Museum og Carl Claudius' Samling, 2001, s. 7-15.
  • Kjetil Storvik. Stumbeling Guitars: Fra Nilsengitaren til Fender Stratocaster. Privat utgivelse, 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg