Faktaboks

John Williams

John Christopher Williams

Uttale
wˈiljəmz
Født
24. april 1941, Melbourne, Australia
John Williams, 1986
John Williams, 1986
Av /𝒲.

John Williams er en australsk-britisk gitarist. Familien flyttet fra Australia til London da han var 11 år gammel. Som barn lærte han å spille gitar under farens veiledning. Senere deltok han i flere år ved Andrés Segovias sommerkurser i Siena og studerte klaver og musikkteori ved Royal College of Music i London.

Allerede som ganske ung hadde han tilegnet seg en fremragende gitarteknikk og som 17-åring holdt han sin debutkonsert i Wigmore Hall i London. Gjennom konsertturneer over store deler av verden og en lang rekke plateinnspillinger har han markert seg som en av vår tids fremste klassiske gitarister.

Til tross for en formidabel og nærmest plettfri teknikk, har Williams i liten grad briljert med sin virtuositet. Hans spillestil er ren og rett på sak, med fokus på musikkens store linjer.

Andre musikalske sjangere

Williams har også beveget seg utenfor den klassiske musikkens rammer. I 1971 utga han både en plate viet Mikis Theodorakis – musikken hans var bannlyst av den greske juntaen på den tiden – og fusion-albumet Changes (med blant annet Cavatina av Stanley Meyers), der han også spilte elektrisk gitar. Videre var han i fem år frontfigur i gruppen Sky som oppnådde stor kommersiell suksess med en musikk som blandet elementer fra pop, rock, jazz, folk og klassisk musikk.

Williams har senere også vært opptatt av musikk med røtter i utenomeuropeiske kulturer (latin-amerikansk, afrikansk, australsk), ofte i samarbeidsprosjekter med andre musikere. Hans karriere har i stor grad vært delt mellom denne type prosjekter og konserter med et mer tradisjonelt gitarrepertoar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg