Faktaboks

John McLaughlin
Uttale
məklˈåklin
Født
4. januar 1942, Doncaster, England
John McLaughlin
John McLaughlin på Chateau Neuf i Oslo, 1979.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CCO 1.0
John McLaughlin, 2016
John McLaughlin, 2016
Av /𝒲.

John McLaughlin er en britisk gitarist, komponist og orkesterleder. Han er et av de fremste navnene innen moderne jazz og beslektet musikk.

McLaughlin vokste opp i landsbyen Kirk Sandall i South Yorkshire og i småbyene Monkseaton og Whitley Bay, som begge ligger like nord for Newcastle-upon-Tyne. Han spilte i 1960-årene i London, til å begynne med mest i ulike rhythm and blues-grupper. Senere gjorde han seg også bemerket i en mer moderne, «fri» jazzsammenheng, for eksempel på albumet Extrapolation (1969) med blant andre John Surman og Tony Oxley.

I 1969 dro han til USA og ble med i Tony Williams' gruppe Lifetime. Samtidig medvirket han på flere av Miles Davis' epokegjørende album, som In A Silent Way og Bitches Brew. I 1971 startet han sitt Mahavishnu Orchestra, som med ulike besetninger (blant annet keyboardisten Jan Hammer, trommeslageren Billy Cobham og fiolinisten Jean-Luc Ponty) var en av de ledende gruppene innen jazzrock til den ble oppløst i 1976. En ny utgave av gruppen spilte sammen i 1984–1987.

I 1974–1978 spilte han med gruppen Shakti, der han sammen med tre indiske musikere forente klassisk indisk musikk med jazzimprovisasjon. Shakti ble gjenforent i 1997 under navnet Remember Shakti.

Fra 1978 har han periodevis samarbeidet med to andre gitarvirtuoser, Paco de Lucía og Larry Coryell, sistnevnte etter hvert avløst av Al Di Meola. I 1985 komponerte han en gitarkonsert som han fremførte med Los Angeles Philharmonic Orchestra.

De senere årene har han stadig vekslet mellom ulike musikalske omgivelser og mellom akustisk og elektrisk gitar, i samarbeid med en lang rekke andre ledende jazzmusikere. McLaughlin må regnes som en av tidenes fremste utøvere innen improvisert gitarmusikk, med en overlegen beherskelse av de fleste sjangere.

Sentrale utgivelser

Blant hans album kan nevnes Birds of Fire (1973, med Mahavishnu Orchestra), Natural Elements (1977, med Shakti), Passion, Grace, and Fire (1983, med Paco de Lucía og Al Di Meola), Adventures in Radioland (1987, med Mahavishnu Orchestra), After The Rain (1994), The Promise (1995), Remember Shakti (1999, live) og Thieves and Poets (2003).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg