Hedvig Mollestad

Faktaboks

Hedvig Mollestad

Hedvig Mollestad Thomassen

Født
1982, Ålesund, Norge

Hedvig Mollestad under Månefestivalen i Fredrikstad i 2016.

/Gonzales Photo/NTB Scanpix.

Utvalgt diskografi

2011

Shoot! med Hedvig Mollestad Trio

2013

All of Them Witches med Hedvig Mollestad Trio

2014

Enfant Terrible med Hedvig Mollestad Trio

2016

Black Stabat Mater med Hedvig Mollestad Trio

2018

Smells Funny med Hedvig Mollestad Trio

2020

Ekhidna

2021

Ding Dong. You're Dead med Hedvig Mollestad Trio

Tempest Revisited

Artikkelstart

Hedvig Mollestad er en norsk jazzgitarist og komponist. Som gitarist er Hedvig Mollestad kjent for sin tunge, riffbaserte spillestil og svevende soloer i musikk går på tvers av flere sjangere. Selv har Mollestad nevnt Terje Rypdal, Led Zeppelin, Miles Davis, Nirvana og Jimi Hendrix som viktige inspirasjonskilder.

Bakgrunn og karriere

Mollestad vokste opp i en musikalsk familie, og starten på hennes musikerkarriere kom da hun som elleveåring begynte å spille på morens kassegitar. I årene som fulgte fant hun mye inspirasjon i farens store samling med rock- og jazzplater, og som femtenåring ønsket hun seg – og fikk – en elektrisk gitar og forsterker i konfirmasjonsgave.

Senere utdannet hun seg til jazzgitarist ved Norges musikkhøgskole i Oslo, og i 2009 ble Mollestad kåret til «årets unge jazztalent» under jazzfestivalen i Molde. Kort tid etter dannet hun Hedvig Mollestad Trio sammen med Ellen Brekken på kontra- og el-bass og Ivar Loe Bjørnstad på trommer.

Hedvig Mollestad Trio

Hedvig Mollestad Trio albumdebuterte med Shoot i 2011 på Rune Grammofon, innspilt live i studio og utgitt til svært gode omtaler i både Mojo, The New York Times, Uncut samt i norsk musikkpresse. To år senere fulgte de opp med All Of Them Witches på samme selskap, et album som var en videreutvikling av bandets instrumentale uttrykk, som ofte beskrives som en blanding av blues, hardrock og improvisert, progressiv jazz.

Trioen har senere gitt ut flere album, herunder Enfant Terrible (2014), Black Stabat Mater (2016) og Ding Dong. You're Dead (2021), som alle har høstet både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Bandet er også kjent for sine energiske liveopptredener, og har turnert mye i Norge så vel som i utlandet.

Øvrige arbeider

I 2018 ble Mollestad invitert av Vossajazz til å lage tingingsverket for 2019-utgaven av festivalen. Det resulterende verket, Ekhidna (oppkalt etter den greske mytologiske figuren Ekhidna) ble skrevet for en sekstett, og lydbildet preges blant annet av keyboard og synthesizere, i tillegg til trommer, perkusjon, trompet samt elektrisk gitar. Verket ble senere innspilt i studio og utgitt som album, en utgivelse som ble mottatt med svært gode kritikker. For denne utgivelsen fikk Mollestad Spellemannprisen i kategorien åpen klasse for året 2020.

I 2021 gav hun ut Tempest Revisited, som består av musikk hun skrev i anledning 20-årsjubileet til kulturhuset Parken i Ålesund. Musikken er inspirert av blant annet Arne Nordheims «The Tempest» samt været ved kysten utenfor byen.

I tillegg til egne arbeider har Mollestad også spilt med artister som Jarle Bernhoft og Hilde Marie Kjersem, og samarbeidet med band som El Doom & The Born Electric, Jon Eberson Group og Bronco Busters. Hun har også deltatt på utgivelser med Trondheim Jazzorkester.

Utmerkelser

Hedvig Mollestad mottok prisen Årets unge jazztalent under Moldejazz 2009. Hun mottok Musikerprisen under Kongsberg Jazzfestival i 2019. For plateåret 2020 fikk hun Spellemannprisen for albumet Ekhidna i kategorien åpen klasse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg