salong

Kronprinsessens salong på Skaugum fotografert i 1932. Bildet viser et flott innredet rom, med blant annet stoler og peis. Rommet er vakkert utsmykket.

Artikkelstart

Salong er et selskapsværelse eller representasjonsrom, gjerne flott utstyrt.

Faktaboks

Uttale
salˈong
Etymologi
fransk salon = dagligstue, av italiensk ‘stor sal’

Salongen fikk en spesiell form, innredning og funksjon i Frankrike på 1600- og 1700-tallet. Møblene i salongen var ofte enhetlige og fremsto etter hvert som et sett, eller møblement. Under empiretiden i begynnelsen av 1800-tallet ble en mer intim møbelgruppe med sofa, stoler og salongbord vanlig i borgerlige hjem også i Norge.

Andre betydninger av ordet

Salong brukes også om en behagelig sittegruppe i stuen, og kan også være en betegnelse på stue.

Salong betegner dessuten et felles selskapsrom, et møtested for kunstnere og politikere, oppholdsrom for passasjerer på skip eller gjester i hotell.

Andre betydninger av salong kan være utstillingslokale for kunst, særlig maleri (eksempelvis Salon de Paris). Også den delen av et teaterlokale hvor tilskuerne har sine plasser, kalles salong.

I sammensetninger som frisørsalong og tesalong brukes ordet om rom der man mottar og betjener kunder. I enkelte sammensetninger, som for eksempel salong-kommunist og salong-radikaler, brukes ordet nedsettende om dem som hevder sine meninger i salongen, men ikke følger dem opp i praksis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg