Artikkelstart
Fruktaner er en vannløselig lagringsform av karbohydrater i planter. Fruktaner er polymerer av fruktose som finnes i vakuoler i røtter eller rotstokk, i motsetning til stivelse som er lagret i plastider. Fruktaner finnes både som lineære og greinete molekyler. Fruktaner er opplagsnæring i flere matvarer som artiskokk, asparges, løk, purre, hvitløk, sikori, og i kornslagene (rug, hvete, bygg, havre), men ikke i ris.
Faktaboks
- Uttale
- fruktˈaner
Fruktaner består av mange molekyler fruktose festet til ett molekyl sukrose. Fruktaner deles inn etter typen bindinger:
- levaner (phleiner) er fruktaner med fruktose i β-2,6 bindinger og er vanlig i grasfamilien.
- inuliner er fruktaner med fruktose β-1,6 bindinger og finnes i kurvplantefamilien, liljefamilien og løkslekten. Inuliner fungerer som opplagsnæring i georgineknoller (Dahlia), røttene til løvetann og i jordskokk.
Mengden fruktaner øker ved kuldeakklimatisering og kjølige vekstforhold, og gir økt tørke- og kuldetoleranse. Fruktaner med et lite antall fruktose kalles oligofruktaner.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.