Frostresistens, evne hos planter til å tåle temperaturer under 0 °C. Graden av resistens varierer sterkt. Mange planter tåler bare et par kuldegrader, mens f.eks. knopper av løvtrær fra den tempererte klimasone kan tåle −40 til −50 °C, bartreknopper enda lavere temperatur. Tørre frø og sporer kan overleve temperaturer på under −200 °C. Potetplanter fryser når temperaturen er 0 °C. Poteter som lagres under 0 °C blir søte fordi stivelse omdannes til sukker. Når en plante avkjøles, vil det dannes iskrystaller i eller mellom cellene. Isdannelse inne i cellene (intracellulært) vil ødelegge protoplasma og drepe cellene. Frosttolerante herdede planter lager iskrystaller i cellevegger og intercellularrom (apoplast), og dette gir cellene mulighet til å overleve. Iskrystallene vokser ved at vann beveger seg ut av cellene. Antifrysproteiner reduserer veksten av iskrystallene.

En plantes frostresistens beror på underkjøling av protoplasma. Ved herdringen skjer det endringer i fettsyresammensetningen i membranenene, og protoplasmaets evne til å tåle vanntap (dehydrering) og evne til å rehydrere når temperaturen øker. Innholdet av løste stoffer i cellen, f.eks. sukker og sukkeralkoholer, innvirker på frostresistensen. I løpet av høsten skjer det en frostherding som gjør at planten tåler lavere temperaturer om vinteren enn om sommeren. Vekstavslutning på ettersommeren indusert av kortere dager og lavere temperaturer er starten på herdingsprosessen. Det er bare herdede planter som er frosttolerante. Barnåler og andre vintergrønne blad er tilpasset vintertørke. Tropiske planter kan få kuldeskader når temperaturen er fra 0 til 10 °C.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.