frostresistens

Artikkelstart

Frostresistens er evnen hos planter til å tåle temperaturer under 0 °C.

Faktaboks

Uttale
frˈostresistens
Også kjent som
frosttoleranse

Graden av resistens varierer sterkt. Mange planter tåler bare et par kuldegrader, mens for eksempel knopper av løvtrær fra den tempererte klimasone kan tåle −40 til −50 °C, bartreknopper kan tåle enda lavere temperatur. Tørre frø og sporer kan overleve temperaturer på under −200 °C.

Potetplanter fryser når temperaturen er 0 °C. Poteter som lagres under 0 °C, blir søte fordi stivelse omdannes til sukker. Når en plante avkjøles, vil det dannes iskrystaller i eller mellom cellene. Isdannelse inne i cellene (intracellulært) vil ødelegge protoplasma og drepe cellene. Frosttolerante, herdede planter lager iskrystaller i cellevegger og intercellularrom (apoplast), og dette gir cellene mulighet til å overleve. Iskrystallene vokser ved at vann beveger seg ut av cellene. Antifrysproteiner reduserer veksten av iskrystallene.

En plantes frostresistens beror på underkjøling av protoplasma. Ved herdingen skjer det endringer i fettsyresammensetningen i membranenene, og protoplasmaets evne til å tåle vanntap (dehydrering) og evne til å rehydrere når temperaturen øker. Innholdet av løste stoffer i cellen, for eksempel sukker og sukkeralkoholer, innvirker på frostresistensen. I løpet av høsten skjer det en frostherding som gjør at planten tåler lavere temperaturer om vinteren enn om sommeren. Vekstavslutning på ettersommeren indusert av kortere dager og lavere temperaturer er starten på herdingsprosessen. Det er bare herdede planter som er frosttolerante. Barnåler og andre vintergrønne blad er tilpasset vintertørke. Tropiske planter kan få kuldeskader når temperaturen er fra 0 til 10 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg