Jordskokk, flerårig urt i kurvplantefamilien. 0,5–2 m høy, med motsatte, brede blad og inntil 8 cm brede, gule blomsterkurver. Jordstenglene har avlange, knudrete, ingefær- eller potetlignende, spiselige knoller, ofte kalt jordepler. De har tynt, gulfiolett skall og lyst, sprøtt og saftig fruktkjøtt. Brukes kokt eller rå. De er næringsrike og har en søtlig, litt flau smak. Jordskokk inneholder bl.a. polysakkaridet inulin, ca. 6 mg vitamin C, 560 mg kalium, 4,5 g kostfiber, 78 % vann, 0,0 g fett og 253 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Jordskokk stammer fra Nord-Amerika og ble på 1600-tallet innført til Europa, hvor den fra tid til annen har hatt betydning både som fôrplante og som menneskeføde, særlig før poteten ble introdusert. Jordskokken er lett å dyrke, den er hardfør og kan overvintre ute. Den finnes av og til forvillet langs kysten fra Østfold til Vest-Agder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.