kurvplantefamilien

Bergasters er typearten for slekten Aster, som igjen er typeslekt for hele familien.

Kurvplantefamilien

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kurvplantefamilien, eller Compositae, tofrøbladet og helkronet plantefamilie, mest urter, sjeldnere busker og trær. Bladene mangler akselblad og er oftest spredte. Blomsterstanden er en kurv der antall blomster kan variere fra flere tusen (riktblomstrende solsikker) til én. Blomsterfestet i kurven er flatt, eller kjegleformet og nakent eller med små høyblad, agner, som støtter de enkelte blomstene. Er agnene delte, dannes børster. De ytterste blomstene blir kalt randblomster (randkroner), de andre skiveblomster. På undersiden av kurven er det et svøp dannet av grønne høyblad (kurvdekkblad).

Faktaboks

Også kjent som
korgplantefamilien
Vitenskapelig navn
Asteraceae
Beskrevet av
Friedrich von Berchtold og Jan Svatopluk Presl

Blomstene er oversittende. Begeret har sjelden tydelige blad, oftest er det langs begerranden børster eller lange, fine hår, fnokk, som blir sittende igjen på den modne frukten og gjør sitt til å spre den. Den femtallige kronen består av en nedre, rørformet del og en krage; er kragen regelmessig og femtannet, blir blomsten kalt rørformet. Svært alminnelig er tungeformede kroner, der kragens fem blad er forent til et tungelignende og femtannet blad; fem pollenbærere med knapper som er sammenvokste til et rør, mens trådene er frie; de to fruktbladene danner en enrommet, enfrøet fruktknute, griffelen har to arrgrener, som på innersiden bærer arrpapiller, på yttersiden «feiehår». Nøttfrukt med tynnskallet frø uten frøhvite.

Oftest insektpollinering. Selvpollinering blir vanskeliggjort ved at pollenknappene modnes før arrene. Når griffelen vokser opp gjennom pollenknapprøret, blir pollenkornene feid ut før arret åpner seg. Fruktene spres oftest med vind, sjeldnere (som hos brønsle) med dyr.

Familien er en av de største dekkfrøede plantefamiliene, med over 32 000 arter. Den kan deles i to underfamilier: 1) Asteroideae, planter uten melkesaft, alle blomsterkroner eller iallfall skivekronene rørformet og femkløyvd (f.eks. prestekrage og tistel) og 2) Lactucoideae, planter med eller uten melkesaft, alle blomster tungeformede og oftest gule (f.eks. løvetann og sveve).

En rekke kulturplanter hører til denne familien, f.eks. artiskokk, jordskokk, skorsonérrot, salat og solsikke (oljeplante); mange blir dyrket som prydplanter, f.eks. asters, georgine, krysantemum, solhatt, solsikke og tusenfryd; andre brukes i medisinen, f.eks. kamilleblom, krysantemumarter og solblom.

Faktaboks

kurvplantefamilien
Asteraceae
Artsdatabanken-ID
100387
GBIF-ID
3065

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg