Artiskokk. Den nederste delen av de kjøttfulle bladene spises. Artiskokkbunnen («artiskokkhjertet») synes på snittet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artisjokk er en kulturplante som dyrkes i stor skala i tempererte og subtropiske områder, spesielt i middelhavslandene. Det finnes lilla og grønne typer. Kurvdekkbladene og blomsterbunnen er tykke og kjøttfulle og brukes som grønnsak. Dagens kulturarter er framavlet fra viltvoksende arter og er i dag en ren kulturplante uten naturlige forekomster.

Faktaboks

Uttale
artisjˈåkk
Etymologi

tysk Artischocke, via norditaliensk articiocco, fra arabisk لْخُرْشُوف‎ al-kharshof

Også kjent som
alcachofa (spansk), carciofo (italiensk)
Vitenskapelig navn
Cynara scolymus
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
1,5 millioner tonn (2021)

Beskrivelse

Cynara scolymus

Cynara scolymus, artisjokk. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Artisjokkplanten er en flerårig tistellignende urt. Den blir 1–2 meter høy. Bladene er store opptil 80 cm lange med lange, grovflikete, tornete blad. Blomsterstandene er kraftige med blåfiolette rørkroner og dekket av store grågrønne kurvdekkblad. Kurvdekkbladene og blomsterbunnen er tykke og kjøttfulle og brukes som grønnsak.

Det finnes flere varianter og kultivarer, der blomsterstandene varierer i størrelse, form og farge, fra små og spisse til store og runde, og fra grønne til fiolette. Mini- eller babyartisjokk en mindre variant av vanlig artisjokk. Kardon eller vill artisjokk (C. cardunculus) er også populær i Sør-Europa. Blomstene er mindre, men på disse er det vanligvis stilken som benyttes. Stilkene blir sanket fra viltvoksende planter.

Anvendelse

Det er blomsterknoppen som benyttes som grønnsak. Både blomsterbunn og kurvdekkblad, som har en kjøttfull del nederst, kan spises, men det er selve blomsterbunnen, artisjokkhjertet, som regnes som en delikatesse.

Smak

Smaken er mild og litt nøtteaktig, og konsistensen er myk.

Tilbereding

Artisjokker kan serveres lettkokte, kalde eller varme, gjerne med smør, dressing eller saus. De kan bakes med eller uten fyll, frityrstekes eller serveres i salater. Artisjokker er også å få kjøpt hermetisert, sursyltet eller nedlagt i olje.

Også stilkene kan benyttes som grønnsak. Det ytterste, trevlete laget må da fjernes og stilkene trenger litt lenger koketid.

Dyrking

Global produksjon av artisjokk, 1961-2021

1961 855442
1962 762372
1963 708759
1964 945747
1965 1063352
1966 1093257
1967 1127804
1968 1053363
1969 1126999
1970 1276057
1971 1368640
1972 1403474
1973 1368111
1974 1397116
1975 1280066
1976 1245582
1977 1155025
1978 1335607
1979 1090391
1980 1254405
1981 1164973
1982 1184349
1983 1119356
1984 1142460
1985 1016894
1986 1189494
1987 1130040
1988 1268859
1989 1348239
1990 1333471
1991 1328720.01
1992 1249380.08
1993 1170458.7
1994 1207992.8
1995 1161778.77
1996 1136215.41
1997 1254855.26
1998 1247457.73
1999 1238238.77
2000 1322123.45
2001 1247889.87
2002 1264268.98
2003 1261552.93
2004 1348058.98
2005 1258847.77
2006 1394853.39
2007 1466483.75
2008 1462275.23
2009 1481362.62
2010 1433378.21
2011 1476939.21
2012 1556551.41
2013 1549827.53
2014 1512560.1
2015 1388583.89
2016 1343108.23
2017 1587930.94
2018 1556661.84
2019 1503259.65
2020 1438701.28
2021 1470332.21
Kilde: FAOSTAT

Den dyrkes i stor skala i tempererte og subtropiske områder, spesielt i middelhavslandene. Vanlig dyrket så langt nord som i Skåne, i Norge har den vært dyrket i gamle herskapshager.

Næringsinnhold

Artisjokk inneholder ca. 2 mg vitamin C, 360 mg kalium, 2,4 g kostfiber, 85 % vann og 101 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Inneholder dessuten bitterstoffet cynarin og karbohydratet inulin. Miniartisjokk er en liten type artisjokk.

Historie

Artisjokk har vært en viktig kulturplante helt siden oldtiden. Ifølge Plinius den eldre (23–79 e.Kr.) skulle artisjokk styrke magen og få håret å gro.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cynara scolymus
Artsdatabanken-ID
217543
GBIF-ID
3112361

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Er ikke artisjokk en vanligere skrivemåte enn artiskokk?

svarte Guro Djupvik

Hei Karl Robin, N-gram sier at de er omtrent like mye brukt, så jeg lar oppslagsordet stå som det er nå, men passer på å legge inn artisjokk under også kjent som og som nøkkelord, slik at begge ord er like søkbare i leksikonet. Takk for innspillet! Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg