artisjokk

Artiskokk. Den nederste delen av de kjøttfulle bladene spises. Artiskokkbunnen («artiskokkhjertet») synes på snittet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Artisjokk er en kulturform av kardon, en kurvplante fra middelhavslandene.

Faktaboks

Uttale
artisjˈåkk
Etymologi

tysk Artischocke, via norditaliensk articiocco, fra arabisk لْخُرْشُوف‎ al-kharshof

Også kjent som
artiskokk

Cynara scolymus (vitenskapelig navn)

Artisjokkplanten er 1–2 m høy, med lange, flikete, tornete blad, ca. 10 cm brede blomsterkurver og vakre, blå blomster. Kurvdekkbladene og blomsterbunnen er tykke og kjøttfulle og brukes som grønnsak. Kokes eller ovnbakes. Grønne eller lilla typer. Vanlig dyrket så langt nord som i Skåne, i Norge har den vært dyrket i gamle herskapshager.

Artisjokk inneholder ca. 2 mg vitamin C, 360 mg kalium, 2,4 g kostfiber, 85 % vann og 101 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Inneholder dessuten bitterstoffet cynarin og karbohydratet inulin. Miniartisjokk er en liten type artisjokk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Er ikke artisjokk en vanligere skrivemåte enn artiskokk?

svarte Guro Djupvik

Hei Karl Robin, N-gram sier at de er omtrent like mye brukt, så jeg lar oppslagsordet stå som det er nå, men passer på å legge inn artisjokk under også kjent som og som nøkkelord, slik at begge ord er like søkbare i leksikonet. Takk for innspillet! Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg