Brannlilje

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Liljefamilien er en enfrøbladet plantefamilie av mest flerårige urter med løk. Bladene er oftest jevnbrede eller linjeformede og med en slire som omfatter stengelen. Toppstilt blomsterstand med regelmessige tretallsblomster, frukten er en kapsel.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Liliaceae

Mange har betydning især som prydplanter, for eksempel brannlilje, gullstjerne, tulipan, rutelilje og keiserkrone.

Hvilke slekter som er inkludert i liljefamilien har variert svært gjennom tiden, derfor vil meningen av «liljefamilien» i litteraturen avhenge sterkt av når teksten er skrevet. Tidligere var liljefamilien en av de største familiene av enfrøbladete planter. I dag baserer familieinndelingen seg på DNA-studier og man ønsker «naturlige grupper» noe som har resultert i at liljefamilien i dag er en relativt liten familie. I Norge har vi fem slekter som regnes til liljefamilien, gullstjerneslekta, hundetannslekta, liljeslekta, ruteliljeslekta og tulipanslekta. Mange slekter og arter som tidligere ble ført til liljefamilien, er nå overført til andre familier, som aspargesfamilien, giftliljefamilien, og påskeliljefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

liljefamilien
Liliaceae
Tidligere vitenskapelig navn
Calochortaceae
Artsdatabanken-ID
99573
GBIF-ID
7699

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg