Asparges, flerårig planteart i aspargesfamilien, Asparagaceae. 50–150 cm høy med gulgrønne blomster. Fra den vannrette jordstengelen går det ut grønne, sterkt grenete, overjordiske skudd som har masser av grønne, nåleformede dverggrener. Fotosyntesen foregår i dverggrenene, bladene er bare ubetydelige skjell. Røde bærfrukter. Asparges er egentlig en strandplante, og finnes forvillet hos oss f.eks. ved Oslofjorden. Skuddene brukes som grønnsak. Asparges krever solrikt, varmt voksested og en dypt bearbeidet, næringsrik jord, gjerne sandjord. Hvite, lilla eller grønne fargevarianter finnes. I motsetning til grønn asparges dekkes hvit asparges til under hele vekstsesongen.

Asparges formeres ved frø. Småplantene utplantes om våren eller om sommeren på en hageseng og når ved 4 års alder en slik utvikling at skuddene kan «stikkes» eller skjæres av til bruk i husholdningen. Den kan kokes, men konserveres også i store mengder ved hermetisering. Asparges inneholder ca. 12 mg vitamin C, 260 mg kalium, 1,5 g kostfiber, 92 % vann og 91 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Villasparges kommer fra Sør-Europa, er tynn og minner om et kornaks. Kostbar.

Nær i slekt med asparges er noen arter som dyrkes som prydvekster i veksthus og stuer: Slørasparges, A. plumosus, med overmåte fin forgrening og hengeasparges, A. sprengeri, som er noe grovere. Den første brukes som kransegrønt, den andre som ampelplante.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.