purre

Allium porrum, purre. Foto fra: Hjerl Hede, Jylland

Allium porrum, purre

Artikkelstart

Purre er en toårig art i påskeliljefamilien som ikke danner typisk løk, men har lange, næringsfylte bladskjeder og lange, smale og flate blad. Det andre året utvikles en kraftig stengel, som i toppen bærer en kuleformet blomsterstand med et stort svøpblad.

Faktaboks

Også kjent som
purreløk
Etymologi
fra middelnedertysk
Vitenskapelig navn
Allium ampeloprasum
Beskrevet av
Carl von Linné

Purre er en grønnsakplante som stammer fra middelhavslandene og ble dyrket alt i oldtiden. Den stammer trolig fra Allium ampeloprasum, som vokser vilt i middelhavslandene. Purre er hardfør og kan dyrkes over nesten hele Norge, men stor avling får man bare i de varmeste strøkene. Den krever gjødslet og kalkrik jord. Hypping om sommeren bleker halsen, gjør den mørere og mildner smaken. Alle sorter tåler litt frost. De seneste og mest hardføre kan overvintre på voksestedet.

Det er purrens hvite skaft som brukes mest som grønnsak, men bladene kan også brukes. Purre brukes som en mildere smaksvariant av løk: rå i salater, kokt, stekt, stuet, smørdampet eller gratinert. Den inneholder cirka 30 milligram vitamin C, 236 milligram kalium, 2,8 gram kostfiber, 90 % vann, 0,2 gram fett og 91 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

purre
Allium ampeloprasum
Tidligere vitenskaplig navn
Allium porrum (L.) J.Gay, Allium ampeloprasum porrum (L.) J.Gay
Artsdatabanken-ID
143440
GBIF-ID
2856037

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg