oligosakkarider

Artikkelstart

Oligosakkarider er polysakkarider som er satt sammen av et lite antall monosakkarider. Oligosakkarider består av tre eller flere monosakkarider, sjelden mer enn 10. De er en type karbohydrater.

Faktaboks

Uttale

oligosakkarˈider

Etymologi

oligosakkarid kommer fra det greske ordet olígos for ‘få’, og fra ordet śárkarā på sanskrit for ‘sukker’ – via det greske ordet sákkharon for ‘sukker’

Oligosakkarider i maten

Frø som bønner og erter inneholder mye oligosakkarider. Løk, kål, asparges og søtpoteter inneholder også mye oligosakkarider. Mennesker mangler enzymet alfa-galaktosidase og kan derved ikke spalte og nedbryte oligosakkaridene i tynntarmen. De fortsetter derfor inn i tykktarmen hvor de omsettes via tarmbakteriene, og danner produktene metan, hydrogen, karbondioksid med tilhørende flatulens (promp).

Oligosakkaridene i planter er viktige for å kunne opprettholde en god tykktarmsflora, selv om de har noen sosialt ubehagelig effekter.

Oligosakkaridenes funksjon i plantene

Oligosakkarider gjør det mulig å transportere produkter laget i fotosyntesen via symplast og plasmodesmata inn og ut av ledningsvevet.

Polymerinnfangningsmodellen forklarer hvordan sukrose fra fotosyntesen kan bli fraktet i planten gjennom plasmodesmata via følgeceller og silrør i silvevet, uten å møte en økende konsentrasjon med sukrose.

Det skjer ved at sukrose blir omdannet til trisakkaridet raffinose, tetrasakkaridet stakyose, og pentasukkeret verbaskose, som alle hører med til raffinosefamilien av oligosakkarider. Raffinosefamilien spiller også en stor rolle ved innlasting av fotosynteseprodukter i frø. I tillegg har kornslagene, løk, jordskokk og sikori fruktaner som opplagsnæring, og noen av disse er korte oligofruktaner.

Biosyntese av oligosakkarider

Disakkaridet sukrose (glukose-fruktose) blir innfanget ved å reagere med galaktinol og danne trisakkaridet raffinose (galaktose-glukose-fruktose). De første enzymatiske trinnene er:

myo-inositol + UDP-galaktose → galaktinol

sukrose + galaktinol → raffinose + myo-inositol

myo-inositol er et polyol med seks hydroksyl-grupper, laget fra glukose-6-fosfat og har mange funksjoner i planter. Det inngår bl.a. som fosfatidyl-inositol i fosfolipider i membraner, samt som fytat (inositol heksafosfat) som binder fosfat i opplagsnæringen i frø, men kan også binde andre kationer som kalsium (Ca2+), jern (Fe2+) og magnesium (Mg2+) og lagre disse.

Neste trinn med syntese av tetrasakkaridet stakyose (galaktose-galaktose-glukose-fruktose) er katalysert av galaktinol-raffinose galaktosyltransferase:

raffinose + galaktinol → stakyose + myo-inositol

Og deretter ett trinn til med biosyntese av pentasukkeret verbaskose (galaktose-galaktose-galaktose-glukose-fruktose),

stakyose + galaktinol → verbaskose + myo-inositol

Biosyntesen av oligofruktaner starter med sukrose og enzymet fruktosyltransferase hekter på fruktose.

Oligosakkarider kan binde seg N-lenket til protein via aminosyren asparagin, eller O-lenket til aminosyrene threonin eller serin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg