Oligosakkarider er polysakkarider som er satt sammen av et lite antall monosakkarider. De er en type karbohydrater

Frø som bønner og erter inneholder mye oligosakkarider.  Løk, kål, asparges og søtpoteter inneholder også mye oligosakkarider. Mennesker mangler enzymet alfa-galaktosidase og kan derved ikke spalte og nedbryte oligosakkaridene i tynntarmen. De fortsetter derfor inn i tykktarmen hvor de omsettes via tarmbakteriene,  og danner produktene metan, hydrogen, karbondioksid med tilhørende flatulens (promp).

Oligosakkaridene i planter er viktige for å kunne opprettholde en god tykktarmsflora, selv om de har noen sosialt ubehagelig effekter.

Oligosakkarider gjør det mulig å transportere produkter laget i fotosyntesen via symplast og plasmodesmata inn og ut av ledningsvevet

Polymerinnfangningsmodellen forklarer hvordan sukrose fra fotosyntesen kan bli fraktet i planten gjennom plasmodesmata via følgeceller og silrør i silvevet, uten å møte en økende konsentrasjon med sukrose.

Det skjer ved at sukrose blir omdannet til trisakkaridet raffinose, tetrasakkaridet stakyose, og pentasukkeret verbaskose, som alle hører med til raffinosefamilien av oligosakkarider. Raffinosefamilien spiller også en stor rolle ved innlasting av fotosynteseprodukter i frø. I tillegg har kornslagene, løk, jordskokk og sikori fruktaner som opplagsnæring, og noen av disse er korte oligofruktaner.

Disakkaridet sukrose (glukose-fruktose) blir innfanget ved å reagere med galaktinol og danne trisakkaridet raffinose (galaktose-glukose-fruktose). De første enzymatiske trinnene er:

myo-inositol + UDP-galaktose → galaktinol

sukrose + galaktinol → raffinose + myo-inositol

myo-inositol er et polyol med seks hydroksyl-grupper,  laget fra glukose-6-fosfat og har mange funksjoner i planter. Det inngår bl.a. som fosfatidyl-inositol i fosfolipider i membraner, samt som fytat (inositol heksafosfat) som binder fosfat i opplagsnæringen i frø, men kan også binde andre kationer som kalsium (Ca2+), jern (Fe2+) og magnesium (Mg2+) og lagre disse.

Neste trinn  med syntese av tetrasakkaridet stakyose (galaktose-galaktose-glukose-fruktose)  er katalysert av galaktinol-raffinose galaktosyltransferase:

 raffinose + galaktinol → stakyose + myo-inositol

Og deretter ett trinn til med biosyntese av pentasukkeret verbaskose (galaktose-galaktose-galaktose-glukose-fruktose),  

stakyose + galaktinol → verbaskose +  myo-inositol

Biosyntesen av oligofruktaner starter med sukrose og enzymet fruktosyltransferase hekter på fruktose. 

Oligosakkarider kan binde seg N-lenket til protein via aminosyren asparagin, eller O-lenket til aminosyrene threonin eller serin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.