fruktose

Strukturformel for fruktose

Fruktose er et hvitt, krystallinsk stoff som er lett løselig i vann og smaker søtt. Det er en sukkerart som ofte finnes sammen med glukose (druesukker) i mange søte frukter, i blomstenes nektar og derfor også i honning. Det kalles også fruktsukker.

Faktaboks

uttale:
fruktˈose
etymologi:
av frukt og glukose
også kjent som:

D-fruktose, levulose, fruktsukker

Fruktose har kjemisk formel C6H12O6 og strukturformel

CH2OHCHOHCHOHCHOHCOCH2OH

Det hører med til de såkalte ketoheksosene. Fruktose er en av komponentene i rørsukkermolekylet, og det danner byggesteinen i polysakkaridet inulin.

Egenskaper og fremstilling

Naturlig forekommende fruktose lar seg forgjære. Molekylet dreier planpolarisert lys til venstre, og fruktose kalles derfor også levulose. Høyredreiende fruktose har blitt fremstilt syntetisk, og denne er ikke forgjærbar. Se invertering – kjemi.

Fruktose fremstilles vanligvis ved hydrolytisk spalting av inulin, eller av rørsukker. I sistnevnte tilfelle oppstår en blanding av fruktose og glukose som deretter må separeres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg