Drakestredet

Av .

Artikkelstart

Drakestredet er et dypt stred mellom Kapp Horn, den sørligste delen av Sør-Amerika, og Antarktis. Stredet har fått navnet sitt etter den engelske sjøfareren Francis Drake.

Drakestredet forbinder Atlanterhavet og Stillehavet. Det er omtrent 900 kilometer bredt, og har en gjennomsnittsdybde på omlag 3 400 meter, med dypere områder på omlag 4 800 meter ved den nordlige og sørlige grensen.

Vinden over Drakstredet blåser hovedsakelig fra vest, siden det er plassert i området hvor vestavindbeltet går. Sjøisdekket nord for Antarktis varier sesongmessig; i februar (sen-sommer på sørlig halvkule) er det som regel ingen sjøis, og i september er det maksimalt sjøisdekke.

Havsirkulasjonen i stredet går hovedsakelig fra vest mot øst, og er en del av Sørishavsstrømmen, som er verdens største havstrøm i form av volumtransport. Det meste av vannet som passerer gjennom stredet med Sørishavsstrømmen strømmer videre øst eller nordøst, utenom én gren, Falklandsstrømmen, som snur nordover sørøst for Kapp Horn.

Det er mye plankton i vannet i Drakestredet, og særlig krill (Euphausia superba). Disse er hovednæringskilden til flere arter, blant annet keiserpingvin (Aptenodytes forsteri), blekksprut (Cephalopoda) og krabeetersel (Lobodon carcinophagus).

Stredet spilte en viktig rolle i skipsfarten før åpningen av Panamakanalen i 1914.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg