Navigering
Navigering på moderne bro basert på visuelle observasjoner og elektoniske kart, radar og GNSS.
Navigering
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Tradisjonell navigasjon
Tradisjonell navigering der seilasen planlegges og føres i papirkart i «bestikken» (oftest bak selve brua, også kalt bestikklugar).
Tradisjonell navigasjon
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Navigere er å bestemme kursen og finne en farbar rute et fartøy kan følge, samt å håndtere fartøyet sikkert på denne ruten (se navigasjon). Navigasjon besørges av en navigatør, men kan være basert på veiledning fra en los.

Faktaboks

Uttale
navigˈere
Etymologi
av latin navigare ‘seile, fare til sjøs’, avledet av navis ‘skip’

I noe bredere forstand handler det å navigere også om hele navigasjonsprosessen. Denne prosessen kan deles opp i: Planlegging, utførelse, overvåkning og kontroll av farkostens reise. Dersom det er snakk om sjøreiser, kalles reisen gjerne seilas.

Planleggingen gjøres i forkant av seilasen. Planen for ruten kan blant annet være basert på farvannets beskaffenhet, meteorologiske og oseanografiske forhold, nasjonale og internasjonale regler, samt fartøyets karakteristikk. Videre kan økonomiske forhold knyttet til last, passasjerer eller forsikring være premissgivende.

I utførelsen og overvåkningen av navigeringen benytter navigatøren forskjellige navigasjonsinstrumenter, samt autoriserte sjøkart og nautiske publikasjoner. Underveis fører navigatøren bestikk og logg og foretar forskriftsmessig rapportering om seilasen. På større fartøy vil alle data om navigeringen og kommunikasjonen på broen bli tatt opp og lagret i en ferdsskriver (Voyage Data Recorder VDR). Den Internasjonale maritime organisasjonen (IMO) stiller krav til både dokumentasjon av planlegging og utøvelsen av navigasjon, samt til instrumentene som benyttes.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bowditch, Nathanial (2019). The American Practical Navigator. Defense Mapping Agency Hydrographic Topographic Center.
  • Kartverket. Den Norske Los – Bind 1.
  • Kjerstad, Norvald (2019). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.
  • Kjerstad, Norvald (2017). Fremføring av skip med navigasjonskontroll. Fagbokforlaget.
  • Kjerstad, Norvald (2020). Navigasjon. Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg