Spirulina er en slekt av blågrønnbakterier (også kalt blågrønnalger).

Faktaboks

Uttale

spirål'ina

Slekten (inkludert Arthrospira) danner spiralformede celletråder (trikomer) og har mange arter både i ferskvann, brakkvann og marine områder, men de formene som utnyttes kommersielt, trives best i saltholdig vann med høy alkalinitet (pH 8–11) og høy temperatur (32–45 °C). Noen Spirulina-arter danner algematter i tropiske innsjøer, og det høye innholdet av karotenoider er med på å gi farge til fjærene hos flamingoer som beiter i Spirulina-rikt vann.

I Mellom-Amerika og Afrika har Spirulina-arter lenge vært brukt i kosthold og folkemedisin, i Mexico siden aztekernes tid. Omfattende forskning har bekreftet at Spirulina er svært proteinrik (55–70 % av tørrvekten), og inneholder en rekke aminosyrer og viktige mineraler (for eksempel jern og sink) og vitaminer i høye konsentrasjoner. Spirulina-produkter brukes derfor som kosttilskudd, og flere tropiske arter dyrkes kommersielt. Spirulina er også kjent for et stort innhold av B12, men mye av dette er analoge forbindelser som ikke kan nyttiggjøres av menneskekroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg