Spirulina, slekt av blågrønnalger, cyanobakterier. Slekten (inkludert Arthrospira) danner spiralformede celletråder (trikomer), har mange arter både i ferskvann, brakkvann og marine områder, men de formene som utnyttes kommersielt, trives best i saltholdig vann med høy alkalinitet (pH 8–11) og høy temperatur (32–45 °C). Noen Spirulina-arter danner algematter i tropiske innsjøer, og det høye innholdet av karotenoider er med på å gi farge til fjærene hos flamingoer som beiter i Spirulina-rikt vann.

I Mellom-Amerika og Afrika har Spirulina-arter lenge vært brukt i kosthold og folkemedisin, i Mexico siden Aztekernes tid. Omfattende forskning har bekreftet at Spirulina er svært proteinrik (55–70 % av tørrvekten), og inneholder en rekke aminosyrer og viktige mineraler (f.eks. jern og sink) og vitaminer i høye konsentrasjoner. Spirulina-produkter brukes derfor som kosttilskudd, og flere tropiske arter dyrkes kommersielt. Spirulina er også kjent for et stort innhold av B12, men mye av dette er analoge forbindelser som ikke kan nyttiggjøres av menneskekroppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.