Microcystis aeruginosa i Lake Erie
Algeoppblomstringer kan føre til så store opphopninger av algetoksiner at det blir farlig for dyr og mennesker å oppholde seg i vannet. Denne oppblomstringen av Microcystis aeruginosa fant sted i Lake Erie i oktober 2011. Algen produserer giftstoffer som kan være hudirriterende for mennesker å bade i, og dødelig for badende hunder.
Av /NASA/USGS.

Algetoksiner er en fellesbetegnelse på ulike giftstoffer produsert i mange ulike typer alger. Algetoksiner tilhører flere grupper av organiske kjemiske forbindelser.

Faktaboks

Uttale
ˈalgetåks'iner
Også kjent som
algegifter

Algetoksiner finnes både i ferskvann, brakkvann og saltvann. For å få stor nok mengde toksiner (giftstoffer) i vannet til at det kan være skadelig, må det ha skjedd en algeoppblomstring der den toksinproduserende arten er dominerende.

I blåskjell

Når blåskjell spiser plankton som inneholder algetoksiner, vil blåskjellet selv tåle giftstoffene, men giften blir absorbert av blåskjellet og blåskjellet blir dermed giftig å spise for mennesker. Det er derfor viktig å sjekke om blåskjellene kan være giftige før disse plukkes og spises.

Inndeling

Algetoksiner deles praktisk inn etter hvordan de virker på menneskekroppen.

  • ASP-toksiner (engelsk amnesic shellfish poisoning) gir varig tap av korttidshukommelsen
  • DSP-toksiner (engelsk diarrhoeic shellfish poisoning) er diaréfremkallende
  • NSP (engelsk neurotoxic shellfish poisoning) gir nerve/muskelblokkering
  • PSP (engelsk paralytic shellfish poisoning) gir nerve/muskelblokkering

Effekter

Toksiner produsert av blågrønnbakterier, for eksempel Microcystis, kan også gi allergi og hudplager. Når algetettheten er stor kan giftene drepe fisk, fugl og pattedyr. Ichthyotoksiner (fiskegifter) produsert av svepeflagellater, for eksempel Prymnesium (toksinet prymnesin), kan virke dødelig på fisk, spesielt i oppdrett. Andre alger som produserer gifter er for eksempel Chrysochromulina og Alexandrium.

I Norge skjer det nærmest årlig at hunder dør fordi de drikker ferskvann fra et vann eller en innsjø der det pågår eller nylig har vært en algeoppblomstring. Dette skyldes oftest oppblomstring av giftige blågrønnbakterier (også kalt blågrønnalger).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg