algetoksiner

Algeoppblomstringer kan føre til så store opphopninger av algetoksiner at det blir farlig for dyr og mennesker å oppholde seg i vannet. Denne oppblomstringen av Microcystis aeruginosa fant sted i Lake Erie i oktober 2011. Algen produserer giftstoffer som kan være hudirriterende for mennesker å bade i, og dødelig for badende hunder.
Av /NASA/USGS.

Artikkelstart

Algetoksiner er en fellesbetegnelse på giftstoffer produsert i alger. Algetoksiner tilhører flere grupper av organiske kjemiske forbindelser.

Faktaboks

Uttale
ˈalgetoksiner
Også kjent som
algegifter

Algetoksiner kan hope seg opp i marine organismer som så konsumeres av mennesker, og for eksempel føre til blåskjellforgiftning.

Algetoksiner deles praktisk inn etter viktigste virkning.

  • ASP-toksiner (engelsk amnesic shellfish poisoning) gir varig tap av korttidshukommelsen
  • DSP-toksiner (engelsk diarrhoeic shellfish poisoning) er diaréfremkallende
  • NSP (engelsk neurotoxic shellfish poisoning) gir nerve/muskelblokkering
  • PSP (engelsk paralytic shellfish poisoning) gir nerve/muskelblokkering

Prymnesin og mikrocystin er sterke gifter produsert i henholdsvis brakkvannsslekten Prymnesium og ferskvannsslekten Microcystis.

Toksiner produsert av blågrønnbakterier, for eksempel Microcystis, kan også gi allergi og hudplager. Når algetettheten er stor kan giftene drepe fisk, fugl og pattedyr. Ichthyotoksiner (fiskegifter) produsert av svepeflagellater, for eksempel Prymnesium, kan virke dødelig på fisk, spesielt i oppdrett. Andre alger som produserer gifter er for eksempel Chrysochromulina og Alexandrium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg