Symbiose er tett samliv mellom organismer av ulike arter. Partene som lever i symbiose kalles symbionter.

I dag brukes vanligvis ordet i den betydning at begge parter (symbionter) har fordel av samlivet (mutualisme). Men symbiose kan også brukes om andre former for samliv der ingen, eller bare den ene, av artene drar nytte av det tette forbindelsen (se kommensalisme og parasittisme). 

Mutualister behøver ikke å være symbionter, da de ikke nødvendigvis lever i slike fysisk tette forbindelser, men mange er det. Fysiologisk kan de to artene være så avhengige av hverandre at én av dem vanskelig kan leve selvstendig. Ofte brukes betegnelsen vert om den av symbiontene som gir tilholdssted for den andre, men i mange tilfeller er partene mer likeverdige. Det er ofte uvisst i hvor stor grad begge artene drar nytte av samlivet, og det finnes alle mellomformer mellom mutualisme og ren parasittisme.

Verten byr symbionten biologisk gunstige miljøforhold, og på samme tid drar ofte verten nytte av symbiontens tilstedeværelse, f.eks. i form av dennes enzymvirksomhet. Mange av drøvtyggernes mage-ciliater (protoktister) er cellulosespaltende og inngår faktisk i vertens protein- og karbohydratstoffskifte. Når de kommer over i tarmen, fordøyes de og dekker 20 % av vertens totale nitrogenbehov. Lignende symbiose finnes mellom treetende insekter (f.eks. termitter) og deres tarm-flagellater.

Symbiose der en organisme lever inne i den andre betegnes endosymbiose, mens ektosymbiose betegner symbiose hvor ingen av symbiontene lever inne i den andre.

Symbiose er meget vel etablert hos lavene, som er dobbeltorganismer i den forstand at de består av en sopp- og en lavkomponent som hver for seg, gitt de riktige betingelser, kan leve atskilt fra hverandre, men som ved den inngåtte symbiose fungerer som en enhet. Sopprot (mykorrhiza) der planter og sopp har næringsutveksling, er et annet utbredt eksempel på symbiose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.