Pilularia globulifera

Trådbregne er den eneste opprinnelige arten i vannbregneordenen i Norge, men arten har gått sterkt tilbake i seinere tid og regnes nå som sterkt trua. Navn Sø, Jylland, Danmark

Vannbreger er et fellesnavn på bregner som lever i vann. De fleste av disse hører til i vannbregneordenen, Salvinales som består av to familier, trådbregnefamilien, (Marsileaceae) og andematbregnefamilien (Salviniaceae). I begge disse familien finnes det arter som dyrkes som akvarieplanter. Det er én art som er opprinnelig i Nore, trådbregne.

Andematbregnefamilien inneholder blant annet Salvinia natans i Sør-Europa, og Azolla caroliniana i Nord-Amerika, som er små planter som flyter fritt på overflaten på samme måte som blomsterplanta andemat.

Formering

Artene i denne ordenen skiller seg fra andre bregner ved at de er heterospore, det vil si at de formerer seg ved hjelp av to typer sporer, storsporer og småsporer som tilsvarer henholdsvis hunnlige og hannlige strukturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg