Vannblomst er en masseoppblomstring av planteplankton som gjerne skyldes overgjødsling av en vannforekomst. Dette kan skje på grunn av naturlig avrenning fra jord eller ved at gjødsel havner i vann eller vassdrag. Det er derfor viktig å gjødsle på rett måte, for å unngå slik avrenning.

I innsjøer er det ofte blågrønnbakterier (også kalt blågrønnalger eller cyanobakterier) som danner vannblomst. På grunn av gassblærer i cellene kan disse flyte opp og danne en hinne på overflata. Avhengig av art kan de gi grønn, rødlig eller blålig farge på vannet.

Rødehavet har fått sitt navn på grunn av en rødfarget blågrønnalge, Trichodesmium erythraeum, som forekommer der i meget store mengder og skaper rødt vann.

Helse

Blågrønnbakterier kan inneholde giftstoffer og det forekommer at beitedyr som drikker av vann med vannblomst, blir syke eller dør. Kommunale helsemyndigheter fraråder ofte bading i vann med vannblomst. I ferskvannsdeponier må man være oppmerksom på muligheter for vannblomst av giftige alger.

For organismer som lever i vann kan slike oppblomstringer være dødelige, enten fordi algene produserer giftstoffer, eller vel så ofte, at algene vokser i store mengder inntil næringssaltene er brukt opp, så råtner algematerialet og forråtnelsen bruker opp alt oksygenet som finnes i vannet og som fisk og skalldyr må ha for å leve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg