proklorofytter

Artikkelstart

Proklorofytter (Prochlorophyta) er en gruppe grønnfargete blågrønnbakterier (cyanobakterier) som inneholder klorofyll a og klorofyll b i proteinkomplekser i fotosyntesen slik som plantene. De er forskjellige fra cyanobakteriene, en type fotosyntetiserende bakterier med blågrønn farge som bruker de lyshøstende pigmentene fykocyanin og fykoerytrin organisert i fykobilisomer.

Faktaboks

Etymologi

latin pro- 'før', og av gresk chloros 'grønn'

Også kjent som

Prochlorophyta

Ifølge Lynn Margulis' endosymbiontteori har kloroplastene i grønnalger og landplanter sin opprinnelse fra blågrønnbakterier, og sannsynligvis fra proklorofytter. De mest kjente proklorofyttene er Prochloron didemni, som lever i symbiose med tunikater i tropiske farvann, blant annet på korallrev, samt pikoplanktonet Prochlorococcus, oppdaget i 1986 av Sallie W. Chisholm. Chisholm fikk Crafoordprisen i biovitenskap i 2019 for «oppdagelsen og banebrytende studier av Jordens vanligste fotosyntetiske organisme Prochlorococcus».

Prochlorococcus

Prochlorococcus er en pikoblågrønnbakterie med diameter mindre enn 0,6 mikrometer (µm). Prochlorococcus marinus finnes i svært stort antall i oligotrofe tropiske og subtropiske havområder og inneholder divinyl-klorofyll a og b. Prochlorococcus har stor evne til å tilpasse seg forskjellig lysintensitetved å variere pigmentinnholdet (fotoakklimatisering), og beskytter seg mot fotohemming i sterkt lys. Den finnes fra havoverflaten ned til dybde 200 meter. Med sitt enorme antall sørger den for omtrent 5 prosent av den globale fotosyntesen, og har effekt på Jordens klima. Som primærprodusenter har den meget stor betydning i det marine økosystemet.

Prochlorococcus er i slekt med blågrønnbakterien Synechococcus, en slekt som i motsetning til de grønne proklorofytter har lyshøstende blågrønne fykobilisomer. Synechococcus lever i kystområder og i mesotroft åpent hav, og fulgte en annen evolusjonær utviklingsvei for høsting av sollys i fotosyntesen enn Prochlorococcus, men tilsammen utgjør den store deler av planteplanktonet i havet. Prochlorothrix er en sjelden art og filamentformet proklorofytt i ferksvann.

Prochloron didemni

Prochloron didemni (gresk pro – før; chloros – grønn) er en av proklorofyttene som inneholder klorofyll a og b og produserer oksygen. Den lever i symbiose i mikrobiomet til kappedyret og sjøpungen Lissoclinum patella. Fotosyntesemembranene i Prochloron didemni er organisert i stablete og ikke-stablete strukturer, og har derved likhetstrekk med tylakoidmembranene i kloroplaster i planter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg