Faktaboks

Innbyggertall
1113 (SSB, 2023)
Landareal
1,4 km²
Tettstedsnummer
7041 Leksvik

Omkring tettstedet Rønningen i Leksvik. Våttåhaugen i bakgrunnen til høyre. Bilde fra 2009.

.
Lisens: fri

Leksvik er et tettsted i Indre Fosen kommune i Trøndelag. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,4 km², og har 1113 innbyggere (2023).

Tettbebyggelsen ligger i hovedsak langs fjorden mellom Innerelva og Ytterelva, og spesielt rundt strandstedene Kroa og Rønningen.

Kommunehuset i Leksvik ligger like ved fylkesveg 755 vest for Krobrua. Rådhuset i Indre Fosen befinner seg på Årnset i Rissa, men avdeling for helse og omsorg styres fra Leksvik. Likeså vil teknisk og landbruk ha faste medarbeidere i kommunehuset. Her finnes også bibliotek, menighetskontor og NAV. Her er det også et mindre handelssenter med flere butikker, faghandel og andre servicetilbud, blant annet bank og apotek. Ca. 0,6 km unna, vest for Rønningen, finnes dypvannskai og småbåthavn. Leksvik kirke ligger ved Røstad, ca. 0,5 km nord for kommunehuset.

Industrihistorie

Leksvik var frem til på 1950-tallet en fattig kommune. Til tross for nærheten til Trondheim var næringsgrunnlaget i all hovedsak jordbruk, basert på små driftsenheter med storfe-, sau- og geitehold. Elektrisk strøm fikk bygda først høsten 1957, og bilvei ut av bygda kom ikke før i 1964. Før den tid var man avhengig av båt som hadde anløp et par dager i uka.

Den politiske ledelsen ønsket å utvikle industri, og i 1957 ble det bestemt at det skulle etableres en fabrikk for produksjon av sanitærarmatur. Bedriften fikk navnet Leksvik Edelmetall AS. Etableringen av denne ble starten på et industrieventyr i Leksvik, med etablering av flere høyteknologiske bedrifter i årene som fulgte. Mange av disse ble hjulpet fram av industrimannen og gründeren Bjørn Lyng. Etter hvert ble det etablert et industriområde ved Grande i hovedbygda, men også i Vanvikan og ved Seter på Leksvikstranda. Fra før hadde bygda kun én industriell bedrift, nemlig den lille men suksessrike Odd B. Eide sportsvarefabrikk, som var etablert i 1946.

Kart

Leksvik
Leksvik
Av /Statens kartverk.

Museer og samlinger

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut A. Rosvold

Hva gikk galt etter som bildet ikke kom med over i "nye" SNL? (Må vel la den ligge til dere begynner å se på bildeproblematikken kanskje?)

skrev Erik Dyrhaug

Skal se på det! Bildene som allerede var der skulle jo være overført.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg