Israels brød under den 40-årige ørkenvandringen, er omtalt i 2 Mos 16,1–25 og 4 Mos 11,6–9. Enkelte mener at Bibelens manna kan ha vært mannalav, som sammen med nærstående arter brukes som mat i Orienten. Det kan også ha vært den søtaktige saften som kommer fra manna-tamarisken, Tamarix mannifera, etter stikk av mannaskjoldlus, eller de søttsmakende ekskrementene fra disse skjoldlusene. Navnet brukes ellers om fruktene av uekte johannesbrødtre, Cassiafistula , og den søttsmakende, størknede saften av manna-ask, Fraxinus ornus, som hører hjemme i Sør-Europa og Orienten og som plantes langs kysten i Norge. Saften blir til krystallinske, gulhvite klumper i luften.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.