manna

Manna-ask

Manna-ask er oppkalt etter manna på grunn av sin søte sevje.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Manna er Israels brød under den 40-årige ørkenvandringen, og er omtalt i 2 Mos 16,1–25 og 4 Mos 11,6–9. Det er fremmet ulike forslag om hva manna kan ha vært.

Planter

Enkelte mener at Bibelens manna kan ha vært mannalav, som sammen med nærstående arter brukes som mat i Orienten. Det kan også ha vært den søtaktige saften som kommer fra manna-tamarisken, Tamarix mannifera, etter stikk av mannaskjoldlus, eller de søttsmakende ekskrementene fra disse skjoldlusene.

Navnet brukes ellers om fruktene av uekte johannesbrødtre, Cassia fistula , og den søttsmakende, størknede saften av manna-ask, Fraxinus ornus , som hører hjemme i Sør-Europa og Midtøsten og som plantes langs kysten i Norge. Saften blir til krystallinske, gulhvite klumper i luften.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg