Hyphessobrycon anisitsi
Norsk flaggtetra, Hyphessobrycon anisitsi, er en av mange sør-amerikanske arter av karpelaks som er populære akvariefisker. Disse importeres ofte fra oppdrettere i Asia. Navnet norsk flaggtetra viser til mønsteret på halen.
Hyphessobrycon anisitsi
Av /iStock.
Carnegiella strigata
Marmorert øksefisk tilbys ofte som akvariefisk, men det drives ikke kommersielt oppdrett av arten. Eksemplarene som selges i dyrebutikker er fanget i det fri i Sør-Amerika.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Akvariefisker er fisker som holdes i akvarium. Ordet brukes særlig om arter som jevnlig selges til privatpersoner som har akvariehold som hobby.

Et stort antall fiskearter, både ferskvannsfisker og saltvannsfisker, er tilgjengelige fra dyrebutikker og spesialforretninger i Norge. Som regel er de importert fra utlandet. En del av fiskene som tilbys i handelen er fanget i det fri, men de fleste kommer fra kommersielt oppdrett. Norske hobbyakvarister oppdretter også fisker og omsetter dem seg i mellom.

Fiskene som er å få kjøpt som akvariefisker omfatter både arter som er egnet for nybegynnere og arter som er krevende å holde eller trenger uvanlig store akvarier.

Avl og domestisering

gullfisk
Gullfisk, Carassius auratus.
gullfisk
Av /iStock.
Kampfisk
Oppdrettsvariant av kampfisk, Betta splendens. De store finnene og de trådformede utvekstene finnes ikke hos ville kampfisker.
Kampfisk
Av /iStock.

Noen akvariefisker er domestisert gjennom oppdrett og avl over mange generasjoner, slik som andre husdyr. Gullfisk har for eksempel vært holdt som prydfisk i århundrer, først i Kina. Den rødoransje fargen har den fått gjennom avl. Etter hvert har oppdrettere også utviklet en lang rekke varianter med ulike farger og kroppsformer.

Arten kampfisk har også vært gjenstand for målrettet avl gjennom lang tid. Først ble kampfisk avlet for aggresjon og styrke til bruk i kamper (på linje med hanekamper) i Thailand, der arten også har sin naturlige utbredelse. Senere har kampfisk blitt avlet med sikte på imponerende utseende, og det finnes en lang rekke oppdrettsvarianter med sterke farger og ulike finneformer.

Mange ulike fiskearter tilbys i dag i fremavlede oppdrettsvarianter. Ofte kan man i tillegg få kjøpt viltfangede individer av samme art, eller oppdrettet fisk som ligner villformen.

Selv når akvarister og oppdrettere ikke går inn for å drive selektiv avl, men heller søker å bevare villformer av fiskeartene de holder, vil en bestand av fisker som formerer seg i fangenskap over noen generasjoner i praksis bli genetisk endret. Dels skyldes dette tilfeldigheter, såkalt genetisk drift. Dessuten vil det etter all sannsynlighet også skje endringer gjennom utilsiktet seleksjon. Noen individer vil ha bedre arvelige forutsetninger for å klare seg i fangenskap, og disse vil lettere bli opphav til nye generasjoner av akvariefisker.

Populære akvariefisker

Oppdrett
Arbeidere ved et oppdrettsanlegg i Vietnam fanger inn koi. Disse fargerike oppdrettsvariantene av arten karpe ligner gullfisk, og holdes både i hagedammer og i store akvarier.
Oppdrett
Av /iStock.

De mest populære akvariefiskene er gjerne forholdsvis små, tropiske ferskvannsfisker.

Noen viktige grupper:

Forskning

De mest populære akvariefiskene er lette å få tak i, koster lite og er forholdsvis enkle å stelle. Derfor spiller flere slike arter også en rolle som modellorganismer i forskning. Særlig kjent i denne sammenhengen er sebrafisk.

Akvariehobbyen har spilt en viss rolle når det gjelder kartlegging av arter og utbredelse særlig blant tropiske ferskvannsfisker. Et antall nye fiskearter har blitt vitenskapelig beskrevet på grunnlag av eksemplarer skaffet til veie enten gjennom kommersielle importører av akvariefisk, eller fra akvarieentusiaster som organiserer egne fangstekspedisjoner.

Som følge av slikt samarbeid har en rekke fiskearter fått vitenskapelig navn etter personer tilknyttet akvariehobbyen eller akvariebransjen. Et eksempel er den sør-amerikanske cikliden Andinoacara stalsbergi, som i 2009 ble oppkalt etter den norske akvaristen Alf Stalsberg.

Lover og regler

Klovnefisker
Klovnefisker er blant de mest populære artene til saltvannsakvarier. De kommer fra tropiske korallrev. I dag drives det også oppdrett av klovnefisker til bruk som akvariefisk.
Klovnefisker
Av /iStock.

Dyrevelferdsloven gjelder for akvariefisker, både hos kommersielle aktører som dyrebutikker og i private hjem.

Det er forbudt å sette ut akvariefisker i naturen.

Når det gjelder hvilke arter som kan omsettes og holdes i private hjem, er rammene langt videre for fisker enn for andre grupper av virveldyr (pattedyr, fugler, krypdyr og amfibier). Noen fiskearter er likevel forbudt å importere, selge eller holde, enten som følge av internasjonale avtaler eller av norsk regelverk.

Miljøproblemer

Handelen med akvariefisk kan bidra til spredning av invaderende arter ved at akvariefisk settes ut eller havner i naturen ved uhell. Det er færre innførte arter som kan etablere seg i Norge enn i de fleste land, på grunn av det kalde klimaet. Men kuldetolerante fisker som for eksempel gullfisk og solabbor kan etablere uønskede bestander i norske vann og vassdrag.

Kommersiell fangst av vill fisk til bruk som akvariefisk kan i noen tilfeller være en belastning for de ville bestandene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg