Kampfisk
Hann av kampfisk, som tilhører guramifamilien. Fisken spiler her ut finnene og gjellelokkene i en aggressiv positur som brukes hvis den møter en annen hannfisk.
Kampfisk
Av /Shutterstock.

Labyrintfisker er en orden av fisker i klassen strålefinnefisk. Dette er vesentlig arter utbredt i ferskvann, dels også brakkvann, i Vest-Afrika, India og det sørøstlige Asia nord til Korea.

Faktaboks

Uttale
labyrˈintfisker
Vitenskapelig navn
Anabantiformes

Beskrivelse

Labyrintfiskene er mest små fisk, største art er kjempeguramien, Osphronemus goramy, på 60 centimeter. Mange arter er velkjente akvariefisk (kampfisk, paradisfisk, kyssegurami, perlegurami med flere). De fleste bygger skumreir i overflaten for eggleggingen.

Labyrintorganet

Klatrefisk (Anabas testudineus)
Klatrefisk, Anabas testudineus, er en asiatisk art i labyrintfiskfamilien.
Klatrefisk (Anabas testudineus)
Av /Shutterstock.

Labyrintfisker har navn etter et luftkammer i hodet over gjellehulen som er fylt med tallrike tynne og blodrike hudfliker. Labyrinten gjør det mulig å utnytte atmosfærisk oksygen. Små luftbobler tas inn gjennom munnen og presses opp i kammeret. Hos mange arter er utviklingen kommet så langt at de ikke kan overleve uten tilgang på luft. Nyklekkede yngel har ikke denne labyrinten, men den utvikles etter som fisken vokser.

Undergrupper

Blant familiene i ordenen labyrintfisker er blant andre guramifamilien og labyrintfiskfamilien.

Arten kyssegurami er den eneste i familien Helostomatidae.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

labyrintfisker
Anabantiformes

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg