Genetisk drift, forandring av den genetiske sammensetningen i en populasjon som følge av tilfeldigheter, ikke av naturlig utvalg. Genetisk drift er en av flere mekanismer som fører til evolusjon av populasjoner.

I seksuelt reproduserende arter er det tilfeldig hvilke genvarianter (alleler) fra foreldrene som overføres til et gitt avkom. Det vil derfor alltid være et element av tilfeldighet i hvilke alleler som føres videre til neste generasjon.

Alle populasjoner påvirkes av genetisk drift, men effekten av genetisk drift er større i små enn i større populasjoner.

Grunnen til dette er at det i  større populasjoner som oftest vil være mange flere bærere av et gitt allel sammeliknet med en liten populasjon.

I en stor populasjon vil det derfor være så mange bærere av allelet at det med svært stor sannsynlighet vil bli ført videre til neste generasjon av noen av disse bærerne.

I en liten populasjon vil det derimot være færre bærere av samme allel, og tilfeldigheter vil spille en større rolle i hvilken grad allelet videreføres til neste generasjon.

Genetisk drift kan føre til at alleler går tapt i en populasjon. Dette medfører redusert genetisk variasjon i populasjonen. Samtidig kan genetisk drift føre til at populasjonen blir mer genetisk forskjellig fra andre populasjoner. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.