Genetisk drift, forandring av den genetiske sammensetningen i en populasjon som følge av tilfeldigheter, ikke av naturlig utvalg. Genetisk drift er en av flere mekanismer som fører til evolusjon av populasjoner.

I seksuelt reproduserende arter er det tilfeldig hvilke genvarianter (alleler) fra foreldrene som overføres til et gitt avkom. Det vil derfor alltid være et element av tilfeldighet i hvilke alleler som føres videre til neste generasjon.

Alle populasjoner påvirkes av genetisk drift, men effekten av genetisk drift er større i små enn i større populasjoner.

Grunnen til dette er at det i  større populasjoner som oftest vil være mange flere bærere av et gitt allel sammeliknet med en liten populasjon.

I en stor populasjon vil det derfor være så mange bærere av allelet at det med svært stor sannsynlighet vil bli ført videre til neste generasjon av noen av disse bærerne.

I en liten populasjon vil det derimot være færre bærere av samme allel, og tilfeldigheter vil spille en større rolle i hvilken grad allelet videreføres til neste generasjon.

Genetisk drift kan føre til at alleler går tapt i en populasjon. Dette medfører redusert genetisk variasjon i populasjonen. Samtidig kan genetisk drift føre til at populasjonen blir mer genetisk forskjellig fra andre populasjoner. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.