Genetisk drift er forandring av den genetiske sammensetningen i en populasjon som følge av tilfeldigheter, ikke av naturlig utvalg. Genetisk drift er en av flere mekanismer som fører til evolusjon av populasjoner.

Faktaboks

Uttale
genˈetisk drift

I seksuelt reproduserende arter er det tilfeldig hvilke genvarianter (alleler) fra foreldrene som overføres til et gitt avkom. Det vil derfor alltid være et element av tilfeldighet i hvilke alleler som føres videre til neste generasjon.

Effekt i små og store populasjoner

Alle populasjoner påvirkes av genetisk drift, men effekten av genetisk drift er større i små enn i større populasjoner.

Grunnen til dette er at det i større populasjoner som oftest vil være mange flere bærere av et gitt allel sammenliknet med en liten populasjon.

I en stor populasjon vil det derfor være så mange bærere av allelet at det med svært stor sannsynlighet vil bli ført videre til neste generasjon av noen av disse bærerne.

I en liten populasjon vil det derimot være færre bærere av samme allel, og tilfeldigheter vil spille en større rolle i hvilken grad allelet videreføres til neste generasjon.

Genetisk drift kan føre til at alleler går tapt i en populasjon. Dette medfører redusert genetisk variasjon i populasjonen. Samtidig kan genetisk drift føre til at populasjonen blir mer genetisk forskjellig fra andre populasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg