Zhou-dynastiet

Ca 500 fvt. Bronsedyr, muligens tapir.

Av .
Lisens: Gnu FDL

Under Zhou-dynastiet foregikk en overgang fra slavesamfunn til føydalsamfunn. Zhou-herskerne, som kaltes konger, gav sine klanledere og allierte stammeledere len, mot at de ble vasaller under kongen og støttet ham militært, slik vi kjenner det fra Europa mer enn tusen år senere. Bildet viser Zhou-kongen Wuti, som levde på 500-tallet f.Kr. Maleri av Yen Li-pen. Museum of Fine Arts, Boston.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Zhou-dynastiet varte fra 1050–221 fvt. En stor hærmakt, sannsynligvis en koalisjon av vasallfyrster, med basis i nåværende Shaanxi, knuste i slutten av det 2. årtusen fvt. Shang-dynastiet og organiserte riket etter føydale linjer under dynastinavnet Zhou.

Storkongen (wáng 王) gav forholdsvis store og fast avgrensede områder som lensriker til de fornemste klanene, som gjennom arvefølge beholdt og administrerte dem. Det ble innført et detaljert hierarki. Rikshovedstaden, omgitt av kron-lenet, ble lagt i nærheten av nåværende Xi'an. Kinesisk kultur gjorde seg for første gang virkelig gjeldende også i områdene omkring Chang Jiang (Yangtze), hvor til dels ikke-kinesiske folkeslag bodde. Et rike i sør, Chu, ble langsomt trukket inn i den kinesiske kulturkrets.

Fra nå av er de historiske begivenhetene bedre dokumentert; det første sikre årstall er 841 fvt. Etter et par hundre år begynte Zhou-kongen å miste taket på vasallfyrstene, som styrket sin stilling både økonomisk og militært; kongens funksjoner ble mer og mer begrenset til det rent sakrale.

Fra 771 fvt. utøvde fyrstene fullstendig kontroll over kongen, og systemet utgjorde nærmest en konføderasjon av stater med enhetlig kultur. Enkeltstatenes hovedsteder ble sentrer for et rikt og variert kulturliv. Tiltagende rivalisering mellom statene førte til lange kriger (400–200-tallet, «de krigende staters tid»). Oppløsning og nedgang fulgte. Staten Qin fikk til slutt overtaket og gjennomførte 221 fvt. den første egentlige rikssamling.

Zhou-epoken kan betegnes som Kinas oldtid. Dens siste del faller sammen med Kinas første og kanskje største kulturblomstring. Kinas eldste litteratur ble til. Omvandrende filosofer spilte en rolle som rådgivere for fyrstene, de samlet skarer av disipler om seg og grunnet lærdomsskoler som underviste i dialektikk, statsmannskunst og ritualvesen; av disse konkurrerende retninger ble den konfucianske av størst historisk betydning.

Også i materiell kultur ble det gjort fremskritt (jernet kom i bruk mot slutten av Zhou, kamelen og eselet på 200-tallet fvt., plog trukket av okser på 600-tallet fvt., spisepinner, lakk og bedre skriveredskaper). Samfunnsstrukturen var aristokratisk-oligarkisk med et utpreget skille mellom adelen og folket. Storparten av befolkningen var landsbybønder som bodde i huler i løssjorden (som til dels ennå i Shanxi) eller i hytter av stampet jord; de fikk på åremål bruksrett til jorden, som eides av adelen. Avlingen bestod av ris, hvete, hirse, hamp, silke og så videre. Til husdyrene hørte også vannbøffelen, som var trekkdyr.

Adelen inndrev skatter in natura; en del gikk videre til det kongelige hoff som tributt. Kongen var omgitt av et voksende embetsverk, med forvaltningsorganer for fellesanliggender som krigføring, offentlige arbeider, kult, justis og så videre. Som innehaver av «himmelens mandat» var kongen en mellommann hvis funksjon var å sikre harmonien mellom «himmelens vei» og «menneskenes vei».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg