Også Kinas bronsealder har vist seg å være meget rik, og det er påvist en klar tradisjonssammenheng fra de eldste neolittiske fasene, gjennom hele bronsealderen og ned til vår tid. Man regner med at den egentlige bronsealder først ble utviklet under Shang-dynastiet i det nordlige Henan ca. 1600 fvt. Denne bronsealderen er den eldste kjente fasen i Kinas kultur som vi har skriftlige kilder fra.
På en enestående måte supplerer arkeologiske og historiske opplysninger hverandre slik at bronsealderen gjennom de senere års funn tegner seg som en uhyre rik periode. Mellom funnene kan nevnes kongegravene fra Shang-dynastiets hovedstad, som lå nær det senere Anyang. Til tross for eldre plyndring er disse gravanleggene imponerende i omfang og utstyr. Mennesker, dyr, stridsvogner og gjenstander av alle slag var således ofret ved begravelsene. Bare i ett av disse anleggene ble det funnet rester av mennesker, i dette anlegget var det minst 249.
Fra det etterfølgende Zhou-dynastiet er det arkeologiske materialet enda rikere. Nær Shangcunling i Henan-provinsen ble det i 1972 blant annet avdekket tre stridsvogngraver og 234 andre til dels meget rikt utstyrte begravelser fra 600-tallet fvt. Den største gravgruven rommet blant annet 10 stridsvogner som var uvanlig godt bevart. Disse eksemplene, samt mengder av andre informasjoner, vitner om at Kina i bronsealderen var meget folkerikt, og at samfunnet var sterkt klassedelt og godt organisert.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.