Konfutse

Faktaboks

Konfutse
Kung-fu-tze, Konfutse; eg. Kung Kiu
Uttale
konfˈutse
Født
551 fvt.
Død
479 fvt.

Konfutse. Kinesisk tresnitt etter en statue i et minnetempel

Av /NTB Scanpix ※.
Det finnes mange statuer av Konfutse. Denne er fra Hunan i Kina.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Konfutse var en kinesisk filosof som regnes som opphavet til den kinesiske filosofiske tradisjonen konfutsianisme. I Kina kalles konfusiansk tradisjon for rú. Konfutse (551–479 fvt.) var opptatt av sosiale relasjoner, og hans lære har påvirket samfunnssyn og normer i Kina i lange perioder.

Konfutse var født av adelig familie i Chüfon i riket Lu i det nåværende Shandong. Faren døde da Konfutse var tre år gammel. Han fikk en god oppdragelse av moren og la tidlig for dagen interesse for studium og seremonier. Konfutse opptrådte snart som lærer og fikk mange disipler. Han skal ha truffet Laozi, som etter taoistisk tradisjon skal ha gitt ham det råd å forandre sitt overlegne vesen. I Lu fulgte han sin fyrste i landflyktighet, men kom etter kort tid tilbake og fikk siden en stilling som embetsmann.

I senere år var han på reise rundt om i riket, som var i en kaotisk forfatning. Sentralregjeringen hadde ingen makt over lensstatene, som ofte lå i krig med hverandre. Deres fyrster kunne nok diskutere politiske spørsmål med Konfutse, men ingen ville praktisere hans lære. Etter 13 års reiser kom han mismodig tilbake til Lu og spilte siden ingen politisk rolle. Han var i sine siste år opptatt med litterært arbeid.

Hans lære

I Samtalene, en bok av en av Konfutses disipler, har vi en viktig kilde til vår kunnskap om hans liv. Vi møter her en mann som er ganske sikker på et kall fra Himmelen, som for ham er den høyeste guddommelige makt, og på den annen side en som ikke ønsket å skape noe nytt. Han talte lite om de egentlige religiøse spørsmålene, men desto mer om den formelle utføringen av ritualer. Vi får i Samtalene høre hvordan han gikk, satt, sov, spiste og kledde seg.

Grunndyden er for ham jen, godhet, velvilje, fellesskapsfølelse. Det gode liv blir virkeliggjort i «de fem forhold»: fyrste–minister, far–sønn, mann–hustru, eldre–yngre bror, venn–venn, hver med sine plikter. Han så også en enhet i tilværelsen og regnet derfor med eksempelets makt: «Fyrstens dyd er som vinden, folkets som gresset. Gresset som vinden blåser på, må bøye seg». Konfutse laget ikke noe filosofisk system – han var en mann som først og fremst gav praktiske anvisninger for samlivet mellom mennesker, men han så også at orden i riket bare kom gjennom orden i tanke og tale.

Mens han levde, ble en stor disippelkrets knyttet til ham og hans ord nedtegnet. Etter hans død begynte også de styrende å anerkjenne ham. Han ble til slutt satt like med Himmel og Jord, og i alle deler av riket finnes hans templer. En av etterkommere av Konfutse er var forfatteren H. H. Kung (1881–1967).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg