Western Australia

Ørkenlandskap i Western Australia.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra Pilbara-regionen i nordvestlige del av delstaten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Australias største delstat, omfatter den tredjedelen av landets areal som ligger vest for 129° ø.l., og har kyst til Indiske hav i nord, vest og sør, i øst grense til South Australia og Northern Territory; 2 529 880 km2 med 2 188 500 innb. (2008). Hovedstad: Perth.

Faktaboks

uttale:
wˈestən åstrˈeiljə

Natur

Med unntak av områdene i sørvest og nordvest består mesteparten av delstaten av ørken og halvørkenområder: Nullarbor Plain ('treløs slette') i sørøst, Great Victoria Desert ogGibson Desert i midten, og Great Sandy Desert i nordvest. I sørvest gir et middelhavsklima med varme, tørre somrer og milde, fuktige vintrer et mer grønt preg, hvor landskapet innenfor en smal kystslette går over i et platåland. I disse områdene finnes bl.a. delstatens eneste skogsområder. Det tropiske området Kimberley lengst i nord har savannelandskap med hete, fuktige somrer og varme, tørre vintrer. Høyeste punkt er Mt. MeHarry (1245 moh.) i Pilbaraområdet i nordvest.

Befolkning

Befolkningen består av immigranter (og deres etterkommere) fra en rekke europeiske og asiatiske land samt fra Sør-Afrika. Urbefolkningen teller nær 50 000. Bosetningen er i stor grad konsentrert til det sørvestlige området hvor hovedstadsmetropolen Perth har 1,2 mill. innb. (2001).

Næringsliv

Økonomien er helt avhengig av eksport av mineraler og jordbruksprodukter. Det viktigste jordbruksproduktet er hvete, som dyrkes i det såkalte «hvetebeltet» som strekker seg nordover fra kystområdene lengst i sørvest til innlandet litt nord for Perth. Det dyrkes også havre, bygg, gress til fôrproduksjon, epler, pærer, appelsiner og druer. Av stor økonomisk betydning er også sauehold og kvegdrift. Utenfor kysten drives fiske hvor særlig hummerfangsten er av stor økonomisk betydning. De største eksportinntektene kommer fra mineralutvinning; særlig gull, jernmalm og naturgass. Jernmalmen og naturgassen produseres hovedsakelig i Pilbara-området i nordvest. Utenfor kysten er det påvist reserver av både naturgass og råolje. Eksport av naturgass fra feltet North West Shelf kom i gang i 1989. Industrisektoren er relativt liten og er hovedsakelig lokalisert i nordvest. De viktigste industrigrenene er knyttet til utvinningen og bearbeidingen av råvarene som aluminium- og nikkelverk, produksjon av gruveutstyr og andre metallvarer, og bearbeiding av landbruksprodukter og marine produkter. Margaret River er et senter for fremstilling av kvalitetsvin. Den begynnende utnyttelsen av gass- og oljefeltene i nordvest har medført noe utbygging også i dette området. Turisme er vekstnæring. Pga. den isolerte beliggenheten er luftfarten viktig for samferdselen.

Historie

De første europeere ankom kysten på 1600-tallet. Den første (straffe)kolonien ble anlagt ved Albany 1826. Western Australia ble først administrert av New South Wales og ble 1831 egen koloni, 1901 egen stat. Folketallet var 1881 29 708, steg pga. gullfunnene (fra 1885) til 184 124 i 1901 og 332 732 i 1921.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg