Perth (Australia)

Klokketårnet i byens rådhus.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Perth er hovedstaden i den australske delstaten Vest-Australia, ved elven Swan, 19 kilometer fra utløpet. Med forsteder, blant annet havnebyen Fremantle, har Perth 2 125 114 innbyggere (2018) og omfatter omtrent tre fjerdedeler av Vest-Australias befolkning.

Faktaboks

Uttale
pə:þ

Siden 1950-årene har befolkningen vokst kraftig gjennom innvandring; først fra Sør-Europa, deretter fra Øst-Europa, Asia og Sør-Afrika. Perth er et viktig samferdselsknutepunkt og betjenes av havnen i Fremantle og Perth internasjonale lufthavn. Byen har jernbaneforbindelse til Adelaide og Sydney.

Industriområdet Kwinana domineres av tungindustri, med oljeraffineri, stålverk med valse og masovn, aluminiumsraffineri, en kraftstasjon og et nikkelraffineri. Tjenesteindustrien har vokst i takt med befolkningsveksten etter andre verdenskrig, og turisme er en viktig del av byens økonomi.

Delstatens fem universiteter er alle lokalisert i Perth. Byen har mange museer, romersk-katolsk og anglikansk katedral, dyrepark og stadion for cricket og australsk fotball. Størstedelen av Perth har villabebyggelse. Klimaet er mildt, subtropisk og solrikt. Byen ble grunnlagt i 1829, men hadde bare 36 274 innbyggere i 1901.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg