Sandeltre er navn på en rekke tropiske trearter med hard ved.

Hvitt sandeltre, Santalum album i sandeltrefamilien, finnes opprinnelig i India og Sørøst-Asia og dyrkes nå mest i India. Yteveden er nesten hvit, mens kjerneveden er gulbrun, jevn og tett. Tetthet ved 15 prosent trefuktighet er cirka 1,0 g/cm3. Yteveden er egnet til treskjæring og dreiing, og kjerneveden er særlig kjent for sitt innhold av eteriske oljer, som brukes i parfymeindustrien.

Rødt sandeltre, Pterocarpus santalinus, hører til erteblomstfamilien og det dyrkes i Sri Lanka. Kjerneveden er rødfarget og ble tidligere brukt for utvinning av fargestoffer (santalin) til lakk, politur, kosmetikk og likør.

Også andre treslag kalles sandeltre, som for eksempel det australske Myoporum platycarpum i brunrotfamilien, det afrikanske Osyris tenuifolia i sandeltrefamilien og det vestindiske Amyris balsamifera i rutefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg