Trinidad og Tobagos befolkning

Presidentpalasset i Port of Spain. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Charlotteville på Tobago. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Folketallet i Trinidad og Tobago ble i 2021 beregnet til 1 221 000 innbyggere, og årlig befolkningstilvekst til minus 0,3 prosent. Den naturlige veksten (fødte ÷ døde) er høyere, og fødselsratene og dødsratene for 2021 var henholdsvis 11 og 9 promille. En negativ flyttebalanse holder veksten nede. Forventet levealder er beregnet til 78 år for kvinner og til 72 år for menn.

Trinidads urbefolkning var arawaker, et amerikansk urfolk. Tobago var ubebodd i før-columbisk tid. Øyenes nåværende befolkning er svært sammensatt. Omtrent 34 prosent av befolkningen er av afrikansk opprinnelse, for øvrig er mange av indisk herkomst. Disse er i stor grad etterkommere av kontraktsarbeidere som kom til sukkerplantasjene på Trinidad etter opphevelsen av slaveriet i første del av 1800-tallet.

Omtrent 96 prosent av befolkningen bor på Trinidad. 53 prosent av befolkningen lever i urbane strøk. Største byer er hovedstaden Port of Spain og San Fernando.

Religion

Den kristne befolkningen utgjør cirka 54 prosent, og litt under halvparten er katolikker. Protestantiske samfunn omfatter anglikanere (cirka 6 prosent), pinsevenner (12 prosent), presbyterianere, metodister og baptister. Cirka 18 prosent er hinduer og cirka 5 prosent er muslimer.

Språk

Engelsk er offisielt språk. Utbredt som talespråk er kreolfransk, spansk og hindi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg