Musikk i Trinidad og Tobago

Artikkelstart

Musikklivet i Trinidad og Tobago avspeiler landets etniske mangfold, og folketradisjonen spiller en sentral rolle. Afrikansk-avledede musikkformer er bevart i Orishareligionen og andre religiøse retninger, med vekselsang og trommeensembler og i kalinda-dans. Afrikansk-europeiske former omfatter lokale versjoner av reel, jig, vals og andre europeiske danser. Blant de mest populære musikkformene, spesielt i karnevalstiden, er calypso og soca (en forkortelse for soul-calypso). Foruten disse har Trinidad også gitt grobunn til andre musikksjangre som chutney, en sjanger som har blitt sterkt påvirket av den indiske befolkningen, og rapso. Indisk, kinesisk og europeisk musikk utøves også, foruten en rekke former som kombinerer elementer fra de ulike etniske gruppene.

Tradisjonelle instrumenter er fele, gitartyper, maracas (rasler) og maribula (tommelpiano). Steelband-ensembler (steel drum) fremfører både populærmusikk og europeisk kunstmusikk.

Etter 1940 har musikkformer fra Trinidad og Tobago spredt seg til hele det karibiske området og fått sterkt gjennomslag i vestlig popmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg