Steel band

Trommeslagere med steel drums under karnevalet i 2006.

Calypso Rose
En av de store calypsostjernene fra Trinidad. Calypso Rose på Oslo World, 2017.
Av /© Oslo World Music Festival.

Musikklivet i Trinidad og Tobago avspeiler landets etniske mangfold. Folketradisjonen spiller en sentral rolle, og det kan være vanskelig å sette et tydelig skille mellom folkemusikk og populærmusikk. Særlig kjent er calypso og steel drum-musikken.

Folkemusikk

Afrikanske musikkformer er bevart i Orishareligionen og andre religiøse retninger, med vekselsang og trommeensembler og i kalinda-dans. Afrikansk-europeiske former omfatter lokale versjoner av reel, jig, vals og andre europeiske danser. Blant de mest populære musikkformene, spesielt i karnevalstiden, er calypso og soca (en forkortelse for soul-calypso). Foruten disse har Trinidad også gitt grobunn til andre musikksjangre som chutney, en sjanger som har blitt sterkt påvirket av den indiske befolkningen, og rapso. Indisk, kinesisk og europeisk musikk utøves også, foruten en rekke former som kombinerer elementer fra de ulike etniske gruppene.

Steel drum er det mest karakteristiske instrumentet fra Trinidad og Tobago, og spilles sammen i ensembler kalt steelband. Andre tradisjonelle instrumenter er fele, gitartyper, maracas (rasler) og marimbula også kalt rumba box (stor variant av mbira).

Kunstmusikk

Steelband-ensembler (steel drum) framfører både populærmusikk og europeisk kunstmusikk. Etterkommerne etter indiske innvandrere praktiserer indisk kunstmusikk.

Populærmusikk

Etter 1940 har musikkformer fra Trinidad og Tobago spredt seg til hele det karibiske området og fått sterkt gjennomslag i vestlig popmusikk. Calypso var populært over hele verden på 1950- og 1960-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg