Trinidad og Tobagos politiske system

Artikkelstart

Etter forfatningen av 1976 er Trinidad og Tobago en parlamentarisk-demokratisk republikk og medlem av Commonwealth. Presidenten er konstitusjonelt statsoverhode, mens utøvende makt er lagt til en regjering utgått av parlamentet. Parlamentet omfatter to hus, et direkte representanthus med 36 medlemmer, valgt i allmenne valg, og et senat med 31 medlemmer utnevnt av presidenten. 16 av senatorene utnevnes etter forslag fra statsministeren, 6 etter forslag fra opposisjonslederen mens 9 utpekes av presidenten. Parlamentet velges for fem år. Presidenten velges av et kollegium av representanter fra representanthuset og senatet; han sitter i fem år med mulighet for ett gjenvalg.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i ni regioner, to byområder samt tre øvrige områder (boroughs). Tobago fikk indre selvstyre 1987. Øya ledes av et forsamlingshus med 12 medlemmer valgt i allmenne valg for fire år.

Rettsvesen

Rettsvesenet bygger på engelsk common law. Øverste domstol er høyesterett, bestående av den øverste justisdomstol og appellretten. Høyesterettsjustitiarius leder begge avdelinger; den første sammen med fra 6 til 16 andre dommere, den annen sammen med seks andre appelldommere. Appeller kan også gå helt til det britiske Privy Council. Som førsteinstansretter fungerer en rekke lokale distriktsretter.

Mål og vekt

Mål og vekt er britisk og metrisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg