Planteliv og dyreliv i Mongolia

Store deler av Mongolia har treløs steppevegetasjon med mange gressarter og urter. I fjellene vokser skoger med lerk, furu, gran og edelgran, samt løvtrær som bjørk og osp. I Gobi er vegetasjonen spredt, og plantene er tilpasset halvørken- og ørkenklimaet.

Rikt dyreliv med innslag av sibirsk, nordkinesisk og tibetansk fauna. 150 pattedyrarter forekommer. I skogene i nord lever elg, hjort, rådyr, villsvin, gaupe, bjørn, rev, sobel og ekorn. Mongolia- og persiagaselle og murmeldyr holder til på steppene. Baktriakamel eller topuklet kamel (kanskje bare 400 individer igjen i det fri) og det nesten like sjeldne halveselet eller kulanen forekommer i ørken og halvørken. Przewalskihest eller takhi ble reddet fra utryddelse takket være oppdrett i fangenskap og blir nå forsøkt gjeninnført.

I fjelltraktene lever truede arter som argalisau og snøleopard, samt steinbukk og sibirpipehare. Mer enn 415 fuglearter er observert, bl.a. de sjeldne artene mongolhettemåke og mongolløpekråke. Andefugler, traner og måker lever i våtmarkene. Fjelltraktene har mange arter felles med Europa, bl.a. lammegribb, li- og fjellrype, boltit og alpekråke, det samme gjelder skogene: perle- og lappugle, storfugl og konglebit. Krypdyrfaunaen omfatter omkring 40 arter. 78 arter ferskvannsfisk omfatter bl.a. laksefisker, abbor og gjedde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg