Mongolia
Det meste av Mongolia er ørken, halvørken og trebar steppe. I fjellene, der nedbøren er mindre sparsom og fordampningen lavere, finnes skogkledde områder.

Store deler av Mongolia har treløs steppevegetasjon med mange gressarter og urter. I fjellene vokser skoger med lerk, furu, gran og edelgran, samt løvtrær som bjørk og osp. I Gobi er vegetasjonen spredt, og plantene er tilpasset halvørken- og ørkenklimaet.

Mongolia har et rikt dyreliv med innslag av sibirsk, nordkinesisk og tibetansk fauna. 150 pattedyrarter forekommer. I skogene i nord lever elg, hjort, rådyr, villsvin, gaupe, bjørn, rev, sobel og ekorn. Mongoliagaselle, persiagaselle og murmeldyr holder til på steppene. Baktriakamel eller topuklet kamel (kanskje er det bare 400 individer igjen i det fri) og det nesten like sjeldne halveselet eller kulanen forekommer i ørken og halvørken. Przewalskihest eller takhi ble reddet fra utryddelse takket være oppdrett i fangenskap og blir nå forsøkt gjeninnført. I fjelltraktene lever truede arter som argalisau og snøleopard, samt steinbukk og sibirpipehare.

Mer enn 415 fuglearter er observert, blant annet de sjeldne artene mongolhettemåke og mongolløpekråke. Andefugler, traner og måker lever i våtmarkene. Fjelltraktene har mange arter felles med Europa, blant annet lammegribb, lirype, fjellrype, boltit og alpekråke. Det samme gjelder skogene: perleugle, lappugle, storfugl og konglebit.

Krypdyrfaunaen omfatter omkring 40 arter. 78 arter ferskvannsfisk omfatter blant annet laksefisker, abbor og gjedde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg