Store deler av Mongolia har treløs steppevegetasjon med mange gressarter og urter. I fjellene vokser skoger med lerk, furu, gran og edelgran, samt løvtrær som bjørk og osp. I Gobi er vegetasjonen spredt, og plantene er tilpasset halvørken- og ørkenklimaet.

Rikt dyreliv med innslag av sibirsk, nordkinesisk og tibetansk fauna. 150 pattedyrarter forekommer. I skogene i nord lever elg, hjort, rådyr, villsvin, gaupe, bjørn, rev, sobel og ekorn. Mongolia- og persiagaselle og murmeldyr holder til på steppene. Baktriakamel eller topuklet kamel (kanskje bare 400 individer igjen i det fri) og det nesten like sjeldne halveselet eller kulanen forekommer i ørken og halvørken. Przewalskihest eller takhi ble reddet fra utryddelse takket være oppdrett i fangenskap og blir nå forsøkt gjeninnført.

I fjelltraktene lever truede arter som argalisau og snøleopard, samt steinbukk og sibirpipehare. Mer enn 415 fuglearter er observert, bl.a. de sjeldne artene mongolhettemåke og mongolløpekråke. Andefugler, traner og måker lever i våtmarkene. Fjelltraktene har mange arter felles med Europa, bl.a. lammegribb, li- og fjellrype, boltit og alpekråke, det samme gjelder skogene: perle- og lappugle, storfugl og konglebit. Krypdyrfaunaen omfatter omkring 40 arter. 78 arter ferskvannsfisk omfatter bl.a. laksefisker, abbor og gjedde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.