przewalskihest

Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Przewalskihest, eller mongolsk villhest, Equus przewalskii, er en upartået hovdyrart i hestefamilien.

Faktaboks

uttale:
przewˈalskihest

Hesten var for 5000–10 000 år siden utbredt over Asia og store deler av Europa. I dag er Przevalskihesten utrydningstruet i vill tilstand. Det antas at det finnes mindre enn 500 viltlevende individer. Rundt 1500 individer lever i fangenskap og det finnes i dyreparker flere steder i verden. Forsøk blir gjort på utsetting i Mongolia.

Bygning

Przewalski er så stor som en ponni, med et forholdsvis tungt hode på en kort og bred hals. Pelsen er ensfarget gråbrun med lysere buk. Karakteristisk er en stående, svart man, og et langt, skjegglignende ragg under underkjeven særlig om vinteren. Kroppslengde 210 cm, hale 90 cm, vekt 350 kg.

Navnet

Oppdaget i 1879 av den russiske oppdagelsesreisende Nikolaj M. Prsjevalskij (Przewalski) i Dsungaria, sør for Altaj i Sentral-Asia.

Mange mener at tamhesten i Mongolia og Tibet stammer fra denne. Sannsynligvis er przewalskihesten en østlig variant av den utdødde tarpanen, Equus ferus, som man regner med at tamhesten, Equus caballus, stammer fra.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg