Perleugle, fugleart i uglefamilien. Den nest minste uglen i Norge. Lengde ca. 25 cm, vekt ca. 100–150 g, men vingespennet kan likevel bli 60 cm. Ryggen er brungrå med en mengde runde, ertestore, hvite flekker («perler»), undersiden lysere.

Har antagelig den mest avanserte hørsel av alle ugler. Høyre og venstre øreåpning er så markert usymmetriske at hele kraniet har fått en usymmetrisk form. Derved har perleugla en særlig effektiv evne til avstands- og posisjonsbestemmelse etter lyder. Synssansen kan nesten sies å være overflødig.

Perleugla er utbredt rundt hele den nordlige halvkule, helst i barskog, i Norge over det meste av landet bortsett fra Vestlandet.

Forekommer i barskogsbeltet gjennom hele Eurasia og Nord-Amerika samt i fjellstrøk i Mellom- og Sør-Europa. Standfugl, som enkelte år kan opptre invasjonsartet.

Hekker i hule trær og rugeholker. De 3–7 hvite eggene ruges av hunnen i 25–32 dager. Ungene blir i reiret til de er 5–6 uker gamle og fôres av begge foreldrene.

Er avhengig av smågnagere, bestanden varierer i takt med svingningene i smågnagerbestanden. Typisk nattugle. Dens jodlende, melodiske vårrop høres langt og ble antatt å komme fra haren, herav navnet harehukra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. april 2010 skrev Ranveig Tollefsen Kvalvik

Perleugle utenfor huset vårt. Dette har etterhvert begynt å bli en frustrasjon om kveldene når barna skal legge seg om kvelden. Jeg kan ingenting om ugler og deres ule-adferd, så jeg lurer litt på hvor lenge (uker) de uler om natta på et sted? Kan noen fortelle oss det? Vi vil helst ikke jage den bort heller så dette dreier seg mer om å vite hva den vil og hvorfor den har denne adferden.rankrito

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.