boltit

Boltit (Charadrius morinellus).

Boltit, fugleart i lofamilien. Av og til kalt pomeransfugl (fra dansk).

Faktaboks

uttale:
bˈoltit
etymologi:

Navnet boltit er av uviss opprinnelse.

også kjent som:

Charadrius morinellus

Beskrivelse

Charadrius morinellus, boltit. Foto fra: Ammarnäs, Lapland, Sverige

Stor som en trost og har kort nebb. Lysebrun rygg- og halsregion, avgrenset med en hvit stripe tvers over hele brystet mot en brunrød underside med svart bukflekk. Kinn og strupe hvite, og over øyet en hvit stripe, svart isse. Hannen er litt blassere i fargene enn hunnen, og det er den alene som sørger for det meste av rugingen og ungepasset. Både fuglens rygg, eggene og ungene har glimrende kamuflasjefarger.

Utbredelse

Charadrius morinellus, boltit. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Boltiten er overveiende en fjellfugl med spredt utbredelse. Hekker fra nordlige deler av De britiske øyer gjennom Nord-Skandinavia østover til Stillehavet, foruten også enkelte fjellstrøk lenger sør i Europa. I Sør-Norge hekker den hovedsakelig i høyfjellet, ca. 1000–1400 m o.h., men fra Møre og helt til Pasvik ruger den også ved kysten. Har tilhold på platåer og fjellvidder med sparsom vegetasjon.

Vandringer

Trekkfugl som overvintrer i middelhavsområdet og i Nord-Afrika.

Formering

Reiret ligger på tørre moserabber, og fuglen trykker på eggene helt til man uforvarende holder på å tråkke på den. Spiller ofte såret når den blir forstyrret på reiret av mennesker og opptrer da usedvanlig uredd. Kullet består av 3 egg. En hunn kan pare seg med flere hanner og legge flere kull (polyandri).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg